нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Mitsubishi Corp. инвестира $17,5 млрд. в намаляване на въглеродните емисии

Снимка: Shutterstock

Най-голямата японска търговска и инвестиционна корпорация Mitsubishi Corp. възнамерява да инвестира 2 трилиона йени (17,5 милиарда долара) в проекти, свързани с радикално намаляване на емисиите на въглероден диоксид до 2030 г., става ясно от официалното изявление на компанията, цитирано от ТАСС.

Около половината от тази инвестиция ще отиде за проекти, свързани с възобновяеми и нови, чисти енергийни източници като водород и амоняк. Mitsubishi Corp. възнамерява също да инвестира в производството на втечнен природен газ (ВПГ) като важен енергиен ресурс в процеса на преход към пълно премахване на промишлените емисии на въглероден диоксид в атмосферата.

Корпорацията обещава да намали наполовина емисиите от свързаните с нея съоръжения до 2030 г. в сравнение с нивата през 2020 г. Очаква се всички емисии на въглероден диоксид от съоръжения, свързани с Mitsubishi Corp., да бъдат намалени до нула до 2050 г.

Още през октомври 2020 г. японското правителство на Йошихиде Суги си постави за цел да спре индустриалните и автомобилните емисии на въглероден диоксид в атмосферата до 2050 г. Това трябва да се постигне главно чрез използването на възобновяеми енергийни източници и пълното оползотворяване на въглеродния диоксид, генериран в предприятията. 

още от Бизнес