нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Moody's понижи перспективата на кредитния рейтинг на Индия

Снимка: Shutterstock

Международна рейтингова агенция Moody's понижи перспективата на кредитния рейтинг на Индия заради засилващите се рискове от продължително забавяне на икономиката и нарастване на дълга, предаде ДПА.

Индийското правителство заяви днес, че е предприело редица реформи във финансовия сектор и в други области, за да укрепи икономиката, като основите й остават стабилни.

Индия продължава да предлага стабилни перспективи за растеж в близък и средносрочен план, заяви в изявление финансовото министерство.

Moody’s отбеляза, че решението, публикувано снощи, частично отразява по-слабата ефективност на правителството и мерките му за справяне с отдавнашни икономически и институционални слабости, отколкото агенцията е смятала по-рано.

Рейтинговата агенция запази дългосрочния кредитен рейтинг на Индия без промяна - Baa2 (лат.букви).

Индийската икономика нарасна с едва 5 процента на годишна основа през тримесечието април-юни, което е най-ниското темпо на растеж от 2013 година.

Централната банка през октомври преразгледа към понижение прогнозата си за нарастването на брутния вътрешен продукт за тази финансова година, приключваща през март 2020 година, до 6,1 процента спрямо 6,9 процента при предишната оценка, припомня БТА.

Според Moody’s основните причини за вялия растеж са финансовият стрес сред домакинствата в селските региони и слабото създаване на работни места наред с необслужвани активи на банковия сектор, което пък води до затягане на условията за отпускане на заеми.

още от Бизнес