нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Може ли малкия и среден бизнес, който не работи, да изплаща 40% от заплатите?

Снимка: Shutterstock

В създалата се кризистна ситуация, малките и средни бизнеси в страната са изправени пред много трудни решения. Държавата обяви, че ще подкрепи хората останали без работа и по този начин и самите им работодатели, като изплати 60% от заплатата на засегнатите. От доклад на КНСБ вчера стана ясно, че около 100 000 работещи ще могат да получат подкрепа от държавата в размер на 60% от дохода си.

Въпреки подкрепата, неработещи бизнеси трябва да изплатят останалата част от заплатите. Но могат ли?

„На теория икономическите мерки на правителството са много хубави, но практиката изглежда по друг начин. Не разбирам как ще борим кризата с кредити, които трябва да се връщат. Бизнесът трябва да вземе допълнително заеми – за какво обаче не е ясно“. Това заяви пред bTV Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.

По думите му с тези мерки, които чухме вчера, няма да преборим кризата.

„Към този момент повечето служители в нашия бранш са пуснати в неплатен отпуск. По моя информация от април започва масово освобождаване в сектора“, допълни той.

Според Алибегов мярката 60 на 40 няма да работи за малкия и средния бизнес, защото той е затворен.

„Няма как малък и среден бизнес, който не работи, да плаща 40% от заплатите и осигуровките към тях“, каза той.

„Като свърши тази криза, започва икономическата криза. Тук някъде се къса нишката между това, което казваме ние, и това, което ни предлагат от държавата. Ако става дума за два-три месеца, ще отворят 50% от обектите, а другите ще са фалирали. Ако останат тези мерки и не дойде никакъв допълнителен пакет, извън кредитите, три месеца след отварянето ще отпаднат още 25%. Малкият и средният бизнес нямат никакви резерви, никакъв буфер“, на мнение е Ричард Алибегов.

Той прогнозира, че следващите два месеца заведенията най-вероятно ще продължат да са затворени.

още по темата
още от Бизнес