нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

МВФ очаква европейската икономика да достигне нивата отпреди кризата през 2022 г.

Снимка: Getty images

Европейската икономика е на път да се върне към нивата си преди кризата през 2022 г. Това прогнозира Международният валутен фонд, като поясни, че този резултат зависи от компанията за ваксинация срещу COVID-19 в региона, предаде Си Ен Би Си.

През последните седмици европейските страни бяха принудени да въведат нови ограничения или за да засилят действащите досега карантинни мерки, след като броят на заразните с COVID-19 на континента нарасна. Това доведе до спад от 0,2 процентни пункта в прогнозата на МВФ за растежа през 2021 г., като организацията очаква ръст от 4,5% в ЕС.

„Ако приемем, че ваксините ще бъдат широко достъпни през лятото на 2021 г. и през 2022 г., очакваме икономически растеж от 3,9% през 2022 г., които ще върне европейския брутен вътрешен продукт на нивата от преди пандемията“, отбелязва фонда в последното издание на доклада си „Световна икономическа перспектива“.

Несигурността около развитието на пандемията обаче продължава да помрачава перспективите, особено когато става въпрос потенциалните нови варианти на коронавируса и скоростта на ваксинацията.

„Има неизвестност относно това колко бързо може да бъде победена третата вълна. Това не е отчетено в прогнозата и със сигурност представлява риск“, коментира Алфред Камер, директор на европейския отдел на МВФ.

„Риск е и по-бавна от очакваното ваксинация. Трябва да сме подготвени за това, че вирусът може отново да ни изненада“, добави той.

В действителност 27-те страни членки получиха още лоши новини през тази седмица, след като Johnson & Johnson заяви, че ще отложи доставките на своята ваксина срещу COVID-19 за Европа на фона на временното спиране на нейното приложение в САЩ заради редки случаи на тромбози.

Ваксината е една от четирите, на които блокът разчита за ускоряване на ваксинационната си кампания през втората половина на 2021 г. Надеждите бяха особено големи за ваксината на Johnson & Johnson, тъй като тя се поставя само в една доза.

още от Бизнес