Затвори

МВФ прогнозира невиждано от десетилетия свиване на азиатската икономика

Снимка: Guliver / Getty images

Международният валутен фонд очаква тази година икономиката на Азия да се свие „за първи път в живата история“. Според МВФ регионът може да се нуждае от няколко години, за да се възстанови.

Според прогнозата на Фонда, публикувана вчера, азиатската икономика ще се свие с 1,6% през 2020 г.

Регионът остава в по-добра позиция от останалата част на света, но по-слабата глобална икономика ще затрудни растежа в Азия, коментира пред Си Ен Би Си Чангуон Рии, директор на МВФ за Азиатско-тихоокеанския регион.

Азия не може да бъде изключение когато целият свят страда от ефектите от пандемията от коронавируса, казва Рии. Миналият месец МВФ коригира надолу прогнозата си за световната икономика. Според институцията глобалния брутен вътрешен продукт ще се свие с 4,9% през 2020 г., като предходната прогноза бе за спад от 3%.  Финансовата институция смъкна и прогнозата си за възстановяването на икономиката през 2021 г. МВФ очаква растеж на световната икономика от 5,4% през 2021 г., като предходната прогноза бе за повишение от 5,8%.

Азия беше първия регион, засегнат от коронавируса, който бе регистриран за първи път в китайския град Ухан. След като COVID-19 засегна повечето страни в световен мащаб, много правителства наложиха строги мерки върху свободното движение на хората в опит да ограничат разпространението на инфекцията. Тези рестрикции засегнаха сериозно икономическата активност.

Рии поясни, че от МВФ очакват азиатската икономика да запише ръст от 6,6% през следващата година. Въпреки това нивото на икономическа активност в региона ще остане под прогнозата на Фонда от преди пандемията.

„Това, което ни притеснява по отношение на Азия, е възстановяването от свиването от 2020 г.“, коментира той, като добави, че регионът е силно зависим от търговията, туризма и паричните преводи – сегменти на световната икономика, които бяха силно засегнати от пандемията.

„Дори и да разработим нови медицински решения, възстановяването на секторите, които включват интензивни контакти между хората, като например туризма, ще бъде бавно. По тази причина смятам, че цялостното възстановяване в Азия ще отнеме време“, коментира Рии.

Освен това, ако регионът бъде ударен от втора вълна от COVID0-19, много правителства няма да разполагат с нужните средства, за да подкрепят икономиката си, както направиха по време на първата вълна, добавя той.

още по темата
още от Бизнес