нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Нестле България" стана Инвеститор на годината

Вицепремиерът Томислав Дончев връчи голямата награда за „Инвеститор на годината“ 2020 на Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България за направената в кризисната 2020-та година инвестиция от 23 млн. лв. в нова роботизирана пакетираща поточна линия. Всеки от наградените на днешната церемония получи статуетка „Златен бик“, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров и почетна грамота

Нестле България стана носител на големия приз "Инвеститор на годината“ 2020 в 15-о издание на едноименните награди, които се организират от  Българската агенция за инвестиции (БАИ). Всяка година с нагардите се отличават най-значимите проекти, реализирани в България през изминалата година. Над 60 са били кандидатите за номинации в поредното издание на отличията, с представителство във всички сфери на икономиката, автомобилостроенето, информационните технологии и здравеопазването, изпратени от областни администрации, общини и др. По традиция и този път селекцията беше поверена на компетентно жури, което отся победителите измежду номинираните компании, реализирали инвестиционни проекти през 2020 г. 

Нестле България става победител с инвестицията си от  23 млн. лв. в нова роботизирана пакетираща поточна линия, направена миналата година, за да дигитализира производствения процес и да разшири портфолиото от произвежданите продукти, отговаряйки на потребителските предпочитания за балансирано хранене. Инвестицията ще осигури конкурентоспособност на продуктите в световен мащаб. Компанията, която оперира у нас от 1994 г. изнася в момента продукцията си в над 35 страни

За първи път тази година беше връчена и новоучредената награда за „Устойчиво развитие на инвестициите“ , която отиде при Индустриална Група „Шишеджам“, направила първите си инвестиции в България още през 1997 г.  Групата осъществява своята дейност чрез заводите си „Тракия Глас България“ ЕАД, „Шишеджам Аутомотив България“ ЕАД и „Пашабахче България“ ЕАД. Общите инвестиции, направени в страната, достигат 800 милиона долара.

Победителят в категория „Инвестиция на зелено“ е „Самел 90“ АД. Компанията е инвестирала 5 млн.лв. и ще разкрие 250 работни места с изграждането на комплекс, разположен в подножието на Рила, на 960 м надморска височина, в периферията на град Самоков и в непосредствена близост до река Искър, на 10 км от курорта Боровец. Проектът създава модерни условия за спорт и възстановяване, съчетани със съвременната идея за комфортна среда на обитаване. Основната идея на инвеститора е обединяване на зони и сгради с различни функции в единно цяло, без да се нарушава чувството за обитаване в паркова среда. В допълнение са съобразени и вписани всички природни дадености на терена.

Наградата в категория „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ спечели „М+С ХИДРАВЛИК“ АД. Компанията ежегодно инвестира от 7 до 10 % от оборота си в машини и оборудване, като за последните 10 години стойността на инвестициите е малко над 89 млн. лева. През противоречивата за цялото човечество 2020 година в гр. Казанлък дружеството се разширява, завършва и въвежда в експлоатация нов производствен корпус на два етажа. Изгражда също така учебно-изследователски център и купува машини и оборудване като общата стойност на инвестициите е 21 млн. лева, а работните места са 150. 

Победител в категорията „Инвестиция в човешки капитал“ е „МД Електроник“ ЕООД. Компанията е наела 200 служителя и предстои през 2021 г. да наеме още 250 души. Инвестициите са за над 21 млн.лв., а продуктите им са интегрирани в повече от 200 модела на автомобили на над 40 производители, като Volkswagen, Audi, Skoda, BMW, Jaguar, Land Rover и др. Г-жа Яна Топалова, заместник-министър на икономиката, обяви, че наградата получава г-жа Мирослава Миланова, директор „Човешки ресурси“, „МД Електроник“ ЕООД.

В категория „Инвестиция в иновативен бизнес“, Златният бик печели компанията „Роберт Бош“ ЕООД. Компанията е инвестирала в иновации, изградила е Инженеринг Център в София, водещ световен доставчик на технологии и услуги, която има за цел да се превърне във водещ ИТ и софтуерен глобален доставчик на производителите на автомобили. Центърът в София работи в тясно сътрудничество с развойни екипи в Германия, САЩ, Унгария и Румъния. Екипът от висококвалифицирани професионалисти участва в разработването на над 40 иновативни проекта и технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект и електромобилност. Мисия на екипа на инвеститора е да осигури безопасно шофиране, с грижа към околната среда и обществото. Г-жа Яна Топалова, заместник-министър на икономиката, обяви победителя, г-н Константин Конов, управляващ директор на Бош Инженеринг Център София.

 

още от Бизнес