нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Невротехнологичната компания на Илон Мъск набра 205 млн. долара финансиране

Снимка: Getty images

Основаната от Илон Мъск невротехнологична компания Neuralink събра 205 млн. долара от инвеститори, сред които главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман, Google Ventures, Founders Fund на Питър Тийл, предаде Си Ен Би Си.

Новият кръг на финансиране идва две години, след като компанията набра инвестиции за 51 млн. долара. Според данни на Crunchbase общите инвестиции в компанията вече са 363 млн. долара.

Основата през 2016 г. фирма работи по създаването на мозъчни импланти, които имат способността да комуникират с компютри и смартфони.

Първите продукти на компанията са насочени към квадриплегиците (хората, които вече не могат да движат и четирите крайници), тъй като те не могат да използват повечето от съвременните технологични устройства. От компанията работят по започване на изпитания върху хора.

До момента технологията е тествана върху прасета и маймуна. От компанията дори публикуваха видео на маймуната, в което твърдят, че тя играе видео игра само с мозъка си.

Neuralink твърди, че първият ѝ продукт, който носи наименованието N1 Link, ще бъде „напълно невидим“, след като бъде имплантиран в мозъка, и ще изпраща данни чрез безжична връзка.

Мъск твърди, че в дългосрочен план Neuralink може да позволи на хората да изпращат мисли един на друг, използвайки телепатия. Той също така казва, че съзнанието на хората ще може да бъде защитено в  „запазено състояние“, след като умрат, и имплантирано в робот или друг човек. Самият той обаче признава, че тези амбиции навлизат в сферата на научната фантастика.

 

още по темата
още от Бизнес