Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Norwegian Air отказва поръчка за 97 самолета Boeing

Gulliver / Getty Images

Нискотарифната авиокомпания Norwegian Air обяви, че отменя поръчка за 97 самолета Boeing. 92 от тях са от проблемния модел 737 Max. Авиокомпанията също така ще настоява американският производител на самолети да й изплати обезщетение заради загуби след принудителното спиране на 737 Max. По време на пандемията Norwegian Air, която е сред първите презокеански нискотарифни компании в Европа, беше силно засегната от почти напълно спрените пътнически полети.

Новината идва на фона на обявения вчера от Boeing старт на финален кръг от тестове за повторното сертифициране на 737 Maх.

Моделът, който направи първия си полет през 2016 г. и който разполага с по-големи и ефективни двигатели, стана печално известен след два трагични инцидента с общо 346 загинали - катастрофата на  индонезийската авиокомпания Lion Air през 2018 г. и на етиопската Ethiopian Airlines през 2019 г.  Разследването показа, че софтуерът за управление на самолета е имал редица промени спрямо предишния модел на Boeing,  но въпреки това пилотите не са били задължени да минават допълнително обучение. По този начин Boeing е можел да продава повече самолети, които да се използват от авиокомпаниите веднага.  Новините за отказаната поръчка сринаха акциите на самолетостроителя с 6% само през днешния ден. От март месец, когато гражданската авиация беше ударена от глобалната пандемия, досега понижението на пазарната оценка на компанията е над 35%. 

още по темата
още от Бизнес