нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Обявиха победителите в Годишните награди за отговорен бизнес

22 награди в 8 категории бяха раздадени на церемонията тази година. Снимки: БФБЛ

111 инициативи за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие на 78 компании се състезаваха за Годишните награди за отговорен бизнес 2020 на Българския форум на бизнес лидерите. Победители бяха обявени на церемония на 10 юни в София

 

18-ото издание на Годишните награди за отговорен бизнес – най-утвърденият и авторитетен национален конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие се проведе под мотото „Дай добър пример“.

 

Престижните отличия бяха връчени от министъра на икономиката Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия д-р Бойко Таков и ръководителя на отдела за международна търговия в британското посолство Тим Буйсере.

 

Целта на БФБЛ като организатор на престижния ежегоден конкурс е да насърчи и популяризира приноса на частния сектор към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще. „Интересът към настоящото издание на Наградите показа, че ковид-19 не отмени обществените ангажименти на отговорните компании, а дори ги активизира – много от тях трансформираха своите инициативи, за да отговорят на актуалните социални предизвикателства, и всички станахме свидетели на безпрецедентна мобилизация и солидарност“, подчерта председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян при откриването на церемонията.

"Инвеститор в обществото" се оказа най-оспорваната категория в тазгодишното издание на конкурса. Всички кандидатури в отделните категории бяха представени накратко по време на церемонията, а компаниите, класирани на първо, второ и трето място от независимото експертно жури, получиха своите плакети и сертификати.

Министърът на финансите Асен Василев връчи наградите в най-атакувата категория „Инвеститор в обществото”. Носител на престижната титла за 2020 г. е Идеал Стандарт Видима със „Силата да помагаш“проект за добротворство, инспириран от ситуацията с коронавируса.

Финансовият министър Асен Василев връчи голямата награда „Инвеститор в обществото“ 2020 на Ярослав Дончев, изпълнителен директор на Идеал Стандарт Видима

Втори са от Ейч Пи България с HP Inspires Giving – програма за корпоративно дарителство и доброволчество в подкрепа на граждански организации. Третото място заеха две компании с равен брой точки – Дънди Прешъс Металс Крумовград с инициативата си в партньорство с Община Крумовград за развитието на устойчиви бизнеси и създаването на нови работни места, независими от минната дейност, и Бош Инженеринг Център София с кампания за безопасно и екологично шофиране. 

 

Победител във втората най-конкурентна категория „Инвеститор в знанието” стана ЧЕЗ България с „Енергия за бъдещето“ – платформа за образование и кариерно консултиране на ученици и студенти. Втори са Комак Медикал с проекта „Път към университета“, насочен към млади хора от малки населени места. Третото място е за Шел България за подкрепата им за играждането на детския научен и енергиен център „ПланeтУм“ в Бургас. Наградите връчи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

 

Третият по популярност приз „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд”  2020 отиде при Титан Златна Панега Цимент за проекта за осигуряване на достъп до качествено образование за учениците в региона на Ловеч с фондация „Заедно в час”. На втора позиция са Дънди Прешъс Металс Крумовград с програма за изграждане на умения за работа в минната индустрия в неминен регион, а на трета – Нестле България с Nestle eBusiness Академия. Те получиха отличията си от министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев.

 

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова обяви компаниите, отличени в категорията „Маркетинг, свързан с кауза”. Първото място спечели Шнайдер Електрик с подкрепата си за фондация „За нашите деца“ в изграждането на комплекс за ранно детско развитие в Пловдив. Втори са Ейвън Козметикс България с мисията си срещу насилието над жени, а третото място зае Сервие Медикал със SuperGlucoDog – проект за обучение на високоспециализирани кучета за лични асистенти на хора с диабет.

 

Лидл България е „Инвеститор в околната среда” за 2020 г. с дългогодишния проект за опазване на речното биоразнообразие „Дай шанс на балканката“. Подгласници са Евротекс с TexCycle – инициатива за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи, и Теленор с програмата си за подобряване на екологичното здраве на обществото. Те получиха отличията си от заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева. Финалистите в тази категория получават допълнителен бонус – номинация за престижните Европейски бизнес награди за околна среда, на които БФБЛ е координатор за България.

 

В категорията „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие” първи са Филип Морис България с подкрепата си за програмата „Забавно лято, грижовна есен”, осъществявана  от Фондация Bcausе в тютюнопроизводителните региони. На второ място е Пивоварница Каменица с инициативата „Топла кухня“ за хора в нужда, а на трето – Астелас Фарма с информационната кампания в подкрепа на донорството „Да дариш живот“. Отличията връчи д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

 

Министърът на икономиката Кирил Петков обяви носителите на новата специална наградаМногообразие на работното място“, учредена за първа година от Хартата на многообразието в България – инициативата на Българския форум на бизнес лидерите и Центъра за изследване на демокрацията за насърчаване на равнопоставеността и  приобщаването. Престижното първо място зае Лидл България с цялостната си програма в областта на човешките ресурси Lidl: Top Employer in Аction, на второ място е Хилтън София с проекта си за професионална интеграция на младежи със Синдром на Даун, а на трето – ЧЕЗ България с „Енергия за бъдещето“.

 

Специалната награда Еngage за принос на служителите към социалноотговорен проект на компанията, която се определя от британското посолство в София, отиде при Комак Медикал за програмата „Път към университета“ и бе връчена от Тим Буйсере, ръководител на отдела за международна търговия в посолството.

***

НАГРАДЕНИТЕ В ОТДЕЛНИТЕ КАТЕГОРИИ:

 

„ИНВЕСТИТОР В ОБЩЕСТВОТО“

1. Идеал Стандарт – Видима

2. Ейч Пи България

3. Дънди Прешъс Металс Крумовград

3. Бош Инженеринг Център София

 

„ИНВЕСТИТОР В ЗНАНИЕТО“

1. ЧЕЗ България

2. Комак Медикал

3. Шел България

 

„ИНВЕСТИТОР В ЧОВЕШКИЯ КАПИТАЛ И УСЛОВИЯТА НА ТРУД“

1. Титан Златна Панега Цимент

2. Дънди Прешъс Металс Крумовград

3. Нестле България

 

„ИНВЕСТИТОР В ОКОЛНАТА СРЕДА“

1. Лидл България

2. Евротекс

3. Теленор България

 

„МАРКЕТИНГ, СВЪРЗАН С КАУЗА“

1. Шнайдер Електрик

2. Ейвън Козметикс България

3. Сервие Медикал

 

„НАЙ-ДОБРА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА НА МСП“

1. Филип Морис България

2. Пивоварница „Каменица“ 

3. Астелас Фарма

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА DIVERSITY@WORK

1. Лидл България

2. Хилтън София

3. ЧЕЗ България

 

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ENGAGE

Комак Медикал

 

Компаниите, номинирани за Наградите за отговорен бизнес 2020: А1 България; Адвокатско дружество „Гугушев и партньори“; АЕЦ „Козлодуй“; Аксенчър България; Аладин Фуудс; Алианц България Холдинг; АСТЕЛАС ФАРМА; АстраЗенека България; Аурубис България; Бенефит Системс България; Биосертифицирана ферма „Розино“; Данон Сердика; Девин; Дженерали Застраховане; дм България; Дънди Прешъс Металс Крумовград; Дънди Прешъс Металс Челопеч; Евротекс; Ейвън Козметикс България; Ейч Пи Инк България; ЗАГОРКА; Идеал Стандарт – Видима; Издателска къща „Уникарт“; Империя Онлайн; Каменица; Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България; Комак Медикал; Куестърс България; КЦМ; КЦМ 2000; Лидл България; МенторМейт; Мусала Софт; Нестле България; Нов български университет; Новотел София; Пивоварница Каменица; Пощенска банка; ПрайсуотърхаусКупърс България; ПРЕСТИЖ-96; Райфайзенбанк България; Райхле и Де-Масари България Пръдакшън; Рейдиоактив Интернешънъл Рекрутмънт; Роберт Бош; Сервие Медикал; Сердика Център; Скейлфокус; СМДЛ Геномен Център България; СофтУни; Стопански дейности КЦМ; Теленор България; TЕЛЪС Интернешънъл Юръп; Титан Златна Панега Цимент; УниКредит Булбанк; ФАНТАСТИКО ГРУП; Фармалекс България; Фесто Производство; Филип Морис България; Хаос Софтуер; Хаят Риджънси София; Хилтън София; Хюлет Пакард Глоубъл Деливъри България Център; ЧЕЗ България; BG-Mamma; BRUM Scooters; Cargill Bulgaria; Gamifinno; Job Tiger; JTI България; Kaufland България; L'Oreal България; М3 Communications Group, Inc.; Netpeak България; SAP; Schneider Electric; Shell; VIVACOM

още от Бизнес