нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

520 хил. души вече притежават 11% от световното богатство

Снимка: Getty images

Делът на богатството, притежавано от милиардерите, е нараснал до рекордни нива по време на пандемията, става ясно от проучване, цитирано от Ройтерс.

Последното издание на „Доклада за световното неравенство“, изготвян от базираната в Парижкото училище по икономика World Inequality Lab с участието на известни икономисти като Тома Пикети, установява, че през тази година милиардерите притежават общо 3,5% от световното богатство на домакинствата. За сравнение, при старта на пандемията в началото на 2020 г. този процент е бил 2.

„Кризата с коронавируса изостри неравенствата между много богатите и останалата част на населението“, казва професорът от Парижкото училище по икономика и съдиректор на WIL Лукас Шансел.

По думите му богатите икономики са използвали мащабна фискална подкрепа, за да смекчат рязкото нарастване на бедността, наблюдавано на други места.

Докладът е изготвен на база различни специализирани изследвания и данни, които са обществено достояние, като неговият предговор е написан от двама от тримата носители на Нобеловата награда за икономика от 2019 г. - Абхиджит Банерджи и Естер Дюфло, които получиха приза за „за експерименталния им подход за облекчаване на глобалната бедност“.

„Тъй като богатството е основен източник на бъдещ икономически напредък, а все повече и на власт и влияние, това развитие предвещава допълнително нарастване на неравенството“, пишат те за ситуацията по света, определяйки я като „екстремна концентрация на икономическа власт в ръцете на много малко малцинство от супер богати“.

Според новия доклад групата от 520 хил. души, които представляват 0,01% от най-богатите хора на планетата, вече притежават 11% от глобалното богатство – ръст с 1% спрямо предходната година.

За да сте част от най-богатите 0,01% домакинството ви трябва да има богатство от поне 16,7 млн. евро, коригирано на база паритет на покупателната способност между валутите.

,Този ръст бе усилен от пандемията от COVID-19. Всъщност, 2020 г. е отчетено най-голямото повишение на дела на милиардерите от общото световно богатство“ се посочва в доклада.

Най-богатите 10% от населението вече притежават 52% от световните доходи и 76% от богатството. Средностатистическият представител на най-богатите 10% печели по 87 200 евро на година.

Същевременно с това през 2020 г. повече от 100 млн. души са изпаднали в крайна бедност.

Според прочуването бедността е нараснала най-много в страните с по-слаби социални програми, докато мащабната държавна помощ в САЩ и Европа е ограничила негативното влияние върху хората с по-ниски доходи на тези места.

 

още по темата
още от Бизнес