нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пандемията носи загуби, но и възможности за застрахователния сектор

Снимка: Shutterstock

Търговските застрахователи са изправени пред растящи претенции вследствие на коронавирусната криза. Но в същото време преживяват рязко увеличение на премиите, изкушаващи компании и ветерани от индустрията да започнат операции за набиране на капитал, създаване на нови компании или разширяване на нови линии, пише Ройтерс

След урагана "Андрю" през 1992 г., атаките от 11 септември 2001 г. и урагана "Катрина" през 2005 г. се появяват нови застрахователни компании. Промишлеността се надява да повтори този процес, тъй като премиите нарастват поради последствията от пандемията.

Convex, застрахователна компания със седалище в Бермудите и Лондон, например, стартира покритие за една от областите, най-засегнати от настоящата криза: отмяната на събития.

Много компании намаляват броя на предприятията, които покриват с определени застраховки, създавайки пространство за нови участници, според зам.-изпълнителния директор на Convex Пол Бранд.

Джон Кавана, бивш шеф на застрахователния брокер Willis Re и основател на Beat Capital - фирма за рисков капитал, която инвестира в застрахователния сектор, се опитва да събере средства, които могат да бъдат около 100-300 милиона паунда между дългосрочни инвеститори за нови застрахователни проекти.

"Ние вярваме, че пазарът ни предоставя достатъчно възможности да излезем и да съберем капитал. Можем да имаме добра възвръщаемост след 5 години", изчислява Кавана.

Апетитът на инвеститорите за по-висока доходност, когато централните банки влагат трилиони долари в стимулиращи мерки, ги привлича към застраховката.

Застрахователният брокер Hyperion изчислява, че застрахователите вече са събрали около 16 милиарда долара капитал през тази година, в сравнение с 9 милиарда долара за същия период на миналата година. Въпреки че част от тази сума е за отбранителни цели, за да замени капитала, загубен в резултат на вземания, застрахователите залагат на увеличения на цените, за да възстановят някои загуби, свързани с коронавируса.

Степента на презастраховане на недвижими имоти в САЩ се увеличи с 30% през юни и юли, изчисляват от Willis Re. 

Застрахователите Beazley, Hiscox и Lancashire пък са сред онези, които увеличиха акционерния си капитал.

Ед Нунан и Джеф Консолино, двама ветерани от индустрията, бяха наети да управляват застрахователя StarStone U.S. в преструктуриране на компанията майка Enstar, което включва 610 милиона долара инвестиции от SkyKnight Capital, Dragoneer и Aquiline.

Застрахователите, които са специализирани в поемането на затворени полици на нови клиенти и по-ефективното им управление, също виждат възможности.

Том Бут, изпълнителен директор на застрахователя Darag, специализиран в случаи на прекъсване на бизнеса, твърди, че анулирането на събития, застраховката на изпълнителни директори и спиране на дейността на фирми, са някои от най-засегнатите сегменти, които застрахователите могат да се опитат да възложат. 

Застрахователните центрове на Бермудите и в Лондон са готови да привлекат най-новия бизнес. Брайън Шнайдер, директор на Fitch Ratings, обаче твърди, че на новите застрахователи може да им бъде трудно да получат лицензите си достатъчно бързо, за да се конкурират със старите.

Фактът, че пандемията продължава да се развива, също затруднява преценката на загубите и някои инвеститори вероятно очакват "по-голяма яснота", според Майкъл Бът, президент на Axis Capital.

Притокът на нови компании също би могъл да смекчи „здравината“ на пазара, създавайки предизвикателство за оцеляването на новите потребители. От осемте застрахователи, пуснати през 1993 г. след урагана "Андрю", шест от тях са закупени от по-големи компании.

"Тези компании трябва да внимават, тъй като рискът е променлив", казва Майкъл Милет, управляващ партньор в управителя на застрахователни активи Hudson Structured Capital Management. 

още по темата
още от Бизнес