нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Pandora вече няма да използва естествени диаманти за бижутата си

Снимка: Shutterstock

Pandora, един от най-големите производители на бижута в света, обяви, че ще прекрати използването на диаманти, които се добиват по естествен път, предава BBC (Би Би Си).

Вместо това бижутерската къща ще премине към използването на камъни, специално отглеждани в лаборатория. Първото такова производство се планира да започне във Великобритания. Този ход, както отбеляза изпълнителният директор на Pandora Александър Лачик в интервю за Би Би Си, е част от инициатива за гарантиране на устойчивостта на компанията. 

В същото време, според корпорацията, обществените опасения относно състоянието на околната среда и методите на работа в минната индустрия са довели до нарастващо търсене на алтернативни методи за добив на диаманти, предава ТАСС.  

"По принцип можем да постигнем същото качество на диамантите като естествените, но на значително по-ниска цена", обясни Лачик.

Очаква се първата колекция от имитационни диаманти на Pandora да се продава във Великобритания. Цената на продуктите ще варира от £ 250 ($ 350).

"Вярвам, че естествените диаманти и техните отглеждани в лаборатория аналози могат да съществуват много добре. Съществува ясно търсене както на естествени, така и на изкуствени камъни. По-добри дизайни и по-ниски цени са основните причини клиентите да избират отглежданите в лаборатория диаманти пред естествените диаманти", каза Оля Линде, водещ специалист в консултантската компания Bain & Company. 

Въпреки това, както отбелязва Би Би Си, основният проблем на лабораторните диаманти е, че те се нуждаят от значително количество енергия, за да ги произведат. В момента повече от половината от всички изкуствено отглеждани камъни идват от Китай. Производството на добивани диаманти е спаднало от 152 милиона карата през 2017 г. на 111 милиона през 2020 г., според доклад на Световния център за диаманти в Антверпен и консултантската компания Bain & Company. Най-големият спад в производството на диаманти е отчетен в Русия, Канада, Ботсвана и Австралия.

още от Бизнес