нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Подобряват се инвеститорските нагласи в Еврозоната

Снимка: Shutterstock

Нагласите на инвеститори и анализатори относно бъдещото икономическо развитие в Eврозоната се подобриха рязко през декември. Те достигат най-високо ниво от началото на коронавирусната пандемия с оглед на очакванията за подем на икономиката благодарение на достъпните в скоро време ваксини срещу Covid-19, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix, информира БНР.

Индексът на инвеститорските нагласи на компанията Sentix, определен от проучване сред 1112 инвеститори (260 от които са институционални), проведено между 3-ти и 5-и декември, се повиши силно до -2,7 пункта от -10,0 пункта през ноември. Това представлява най-високо ниво на инвеститорските нагласи от февруари (месец преди първата вълна на коронавирусната пандемия да удари Европа, която причини срив на Sentix индекса през април до историческо дъно от -42,9 пункта).

Индексът, измерващ текущата икономическа ситуация в Eврозоната, се подобри слабо до -30,2 от -32,3 пункта през ноември, достигайки най-високо ниво от март насам. В същото време обаче индексът на бъдещите инвеститорски нагласи скочи през декември до 29,3 от 15,3 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от април 2015 г. Рязкото подобряване на нагласите в бъдеще се дължи най-вече на очакванията, че коронавирусните ваксини ще допринесат за икономическия растеж през следващата година.

"Коронакризисната 2020 г. ще приключи с гръм и трясък. Ваксините допринасят на силите за бум в икономическия растеж", отбеляза управляващият директор на Sentix Патрик Хъси. 

Според него проучването отчита рекордни върхове в икономическите очаквания в пет различни региона по света. Азия, изключвайки Япония, САЩ, Източна Европа и Германия бележат ръст с около 10 пункта на икономическите очаквания в бъдеще, като индексът на текущата ситуация също се подобрява, но с по-бавно темпо.

Изненадващо силното увеличаване на инвеститорските икономически очаквания се основава на надеждата, че пандемията от коронавирус може скоро да бъде поставена под контрол чрез използването на разработените ваксини. Това допринася за скок на глобалния Sentix индекс с 6,1 през декември до ниво от 13,2 пункта, което е най-високото от май 2019 година насам.

Надеждите за скорошна употреба на ваксини срещу Covid-19 подхранват фантазията, че световната икономика ще се възстанови през 2021 г. от коронавирусната криза. Изходът от президентските избори в САЩ вероятно също допринася за позитивните резултати от последното Sentix проучване.

Общият Sentix индекс на Германия нарасна през декември до 6,9 пункта от 1,3 пункта през ноември, достигайки най-високо ниво от май 2019 г. въпреки въведения през ноември частичен локдаун в страната заради втората вълна на Covid-19. Индексът, измерващ текущата икономическа ситуация се повиши от -17,5 до -173 пункта (най-високо ниво от март 2020г.), докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи скочи от 22,0 до 34,3 пункта, достигайки рекорден исторически връх.

Бъдещите инвеститорски нагласи и в САЩ скочиха през декември до исторически връх, като съответният Sentix индекс нарасна до 32,3 пункта от 21,3 пункта през ноември, докато индексът на текущото състояние на американската икономика се понижи слабо до -11,8 спрямо -10,5 пункта месец по-рано. Общият Sentix индекс на САЩ обаче нарасна през декември до 9,1 спрямо 4,8 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от февруари 2020 г.

Президентът на САЩ Тръмп беше победен на проведените в началото на ноември избори от демократа Джо Байдън, който обещава на света по-малко конфликти с международни търговски партньори. Това също допринася за рязкото подобрение на икономическите нагласи, но и тук водещи са големите надежди, свързани с коронавирусните ваксини.

Sentix проучването за страните от Източна Европа също отчита рязко подобрение на инвеститорските нагласи, като общият индекс нарасна от -11,9 пункта през ноември до -6,3 пункта през декември, достигайки най-високо ниво от февруари 2020 г. Индексът на текущата икономическа ситуация се повиши по-слабо от -31,8 до -30,0 пункта (най-високо ниво от март 2020 г.), но подобно на Еврозоната индексът на бъдещите икономически нагласи скочи силно от 10,3 пункта месец по-рано до 20,8 пункта, което също представлява рекорден връх. 

още от Бизнес