нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Председателят на Toshiba отказва да сдаде властта след корпоративен скандал

Снимка: Shutterstock

Председателят на борда на директорите на Toshiba се възпротиви срещу призивите на инвеститори да напусне поста, като заяви, че иска да помогне да помогне на изпадналата в криза компания и да привлече нови директори, предаде Ройтерс.

Toshiba стана обект на яростни критики, след като миналата седмица независимо разследване разкри, че ръководството на конгломерата е било в таен сговор с министерството на търговията на Япония за блокиране на достъпа на чуждестранни инвеститори до борда. Някои акционери определиха това като най-големия корпоративен скандал в света от десетилетие.

В отговор на разследването компанията заяви през уикенда, че няма да издига за преизбиране двама настоящи директора, а други двама мениджъри ще подадат оставки.

Тези промени обаче не удовлетвориха посредническа консултантска фирма Institutional Shareholder Services (ISS), която призова за оставката на председателя на борда Осаму Нагаяма. Призивът бе подкрепен и от други инвеститори.

По време на пресконференция днес Осаму Нагаяма се извини и заяви, че има пропуски в управлението, но и декларира категорично, че иска да остане и да помогне за възстановяване на управлението на Toshiba.

Компаниите се нуждаят от директори с „глобална перспектива“ и опит в управлението на подобни фирми, коментира Нагаяма.

От Toshiba заявиха в неделя, че председателят на одитния й комитет – Джунжи Ота и друг член на комитета – Такаши Йамаучи, ще подадат оставка.

Макар че компанията понесе щети върху репутационни щети, Toshiba продължава да е важна за японското правителство, тъй като тя е производител на ядрени реактори и на отбранително оборудване.

още по темата
още от Бизнес