Променливите цени на какаото тласкат производители към бедност

Променливите цени на какаото тласкат производители към бедност

Променливите цени на какаото тласкат производители към бедност

Променливите цени на пазарите на какао означават, че фермерите в Африка ще загубят почти 20% от доходите си, което предизвика обвинения, че световните производители на шоколад „затварят очите си“ за сериозните проблеми в сектора.

В Кот д‘Ивоар фермерите могат да получат до 21% по-малко на годишна база за реколтата от какао от периода 2021-2022 година, пише CNBC.

През октомври 2020 г. на производителите на какао в страната се плащаха по 1000 западноафрикански франка за килограм какао. Но минималната цена на производител за килограм от продукта сега възлиза на 825 франка или около 1.45 долара.

Това се случва въпреки покачването на цените на Междуконтиненталната борса в Ню Йорк. Фючърсите на какаото нараснаха с около 10% между края на октомври миналата година и края на октомври тази година.

Очаква се по-ниските цени да доведат до бедност фермерите, да увеличат разпространението на съвременните форми на робство и да увеличат процента на нелегалния детски труд.

Обезлесяването също е свързано с по-високите нива на бедност сред общността, отглеждаща какао, тъй като хората, отчаяни за повече доходи, увеличават земеделските си земи в опит да продават повече продукция.

Асата Думбия, производител на какао и ръководител на индустриалния кооператив ECAM в Кот д‘Ивоар коментира пред CNBC, че е било трудно да приеме по-ниските цени. Организацията, която оглавява, представлява 2466 производители на какао, които събират годишна реколта от 7000 тона. Смята се, че 70% от какаото в света идва от Западна Африка, а конкретно Кот д‘Ивоар представлява повече от една трета от световните доставки.

„С тази цена от 825 франка и производствените разходи ще ни е трудно да изхранваме семействата си, да се грижим за себе си и да инвестираме във фермите“, коментира Думбия.

От друга страна, според нея това може да помогне на производителите да продават всичкото си какао. „Преди година, когато цената беше 1000 франка, ние се мъчехме да продадем какаото си, защото големите производители го смятаха за прекалено скъпи“, допълни тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ