Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Реалният БВП на страните от ЕС ще се върне на нивото от 2019 година едва през 2022 година

Снимка: Guliver / Getty images

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на страните от Европейския съюз ще се върне на нивото от 2019 година едва през 2022 година, но след това ще бъдат необходими значителни структурни реформи на самата икономика. Това се посочва в статия на директора на европейския департамент на Международния валутен фонд (МВФ) Пол Томсен, публикувана днес и цитирана от ТАСС.

Сега се очаква реалният БВП на ЕС да се свие с 9,3 процента през 2020 година, а след това да се увеличи с 5,7 процента през 2021 г. и да се върне на нивото от миналата година едва през 2022-а, посочва Томсен.

По думите му ако бъде намерено ефективно лечение за COVID-19, възстановяването на икономиката може да бъде по-бързо, предава БТА.. Важи обаче и обратното при нови мащабни вълни на инфекцията.

Томсен призовава политиците да осъзнаят, че посткризисната икономика вероятно изобщо няма да прилича на модела от 2019 година.

Става все по-ясно, че преживяваме радикални промени и те са ни необходими, подчертава експертът.

Властите трябва да са готови за ситуация, при която пандемията продължава няколко години, а след нея могат да последват и други пандемии, посочва той.

Европа трябва да се стреми към нова, по-екологична икономика, която може да функционира ефективно дори при по-продължителни мерки за социална дистанция, призовава Томсен.

МВФ прогнозира спад от близо 5 процента на световната икономика, която обаче ще се възстанови с 5,4 процента догодина, припомня ТАСС

още по темата
още от Бизнес