Родословното дърво на Вила Мелник

Родословното дърво на Вила Мелник

Родословното дърво на Вила Мелник

Мелнишкият регион има всички предпоставки да стане водеща световна винена дестинация, казва Милица Зикатанова, собственик на Винарска изба Вила Мелник.

- Госпожо Зикатанова, 2022-ра каква година ще бъде за Вила Мелник и винопроизводителите у нас?

- Влязохме в добра година за българските винопроизводители. Реколтата през есента на 2021 г. беше с високо качество, макар и с ограничени добиви поради климатичните особености, и очакваме вината, които сме заложили, да станат прекрасни.

Това, което несъмнено ще продължи да влияе на винопроизводителите и през 2022 г., е покачването на цените на консумативите и тока. Цената на хартията (етикети, кашони, опаковки), корка, винтовите капачки и стъклените бутилки се увеличава и това няма как да не се отрази и на цените на крайния продукт.

Надяваме се през 2022 г. пандемията да приключи, а с нея и сътресението на студения пазар (ресторанти, вино-барове, заведения) и кризата в туризма. Очакваме летният сезон да бъде силен със значителен вътрешен туризъм и завръщане на чуждестранни туристи, които да напълнят родните курорти. Всъщност виненият туризъм се оказа изключително устойчив по време на пандемия, тъй като той обикновено се случва в малките населени места, на открито сред лозята и в малки групи, поради което лесно се спазват мерките за сигурност. През 2020 и 2021 г. във Вила Мелник отбелязахме ръст в продажбите на място от винарната, като успешно осъществихме редица събития на открито, включително сватби и корпоративни мероприятия, и очакваме 2022 г. да бъде още по-силна година.

Със стабилизиране на международните пазари и транспортни връзки очакваме да се засили и експортът на вино. Онлайн продажбите на вино ще продължат да растат. Настроени сме позитивно и очакваме през т.г. да постигнем резултати, които са по-високи от тези преди пандемията по всички показатели.

- Потребителският интерес в момента към какви вина е? Какво се търси в България и съответно какви вина се изнасят?

- Все повече внимание се обръща на автентичния произход на продуктите. Консуматорите са любопитни и добре информирани. Смело посягат към нестандартни, различни вина – от нови сортове, от непознати региони, с различни методи на производство. Интересуват се от това кой, как, къде е отгледал гроздето и направил виното. От изключително значение са репутацията и философията на производителя, както и начинът, по който той комуникира с винолюбителите.

В последните две години наблюдаваме засилено търсене, от една страна, на по-премиумните вина, а от друга, на вина с добро съотношение цена – качество в икономични опаковки. Предпочитанията в момента са към по-леки и свежи вина с по-малко употреба на дъб, но, разбира се, има достатъчно почитатели и на мощни „надъбени“ вина.

Модерни са и „Специалните вина“ – натурални, био, естествено пенливи, оранжеви. Нашето Оранжево вино е отличен пример за модерен прочит на всъщност традиционен метод на производство – прави се от бяло грозде, което ферментира с ципите по метода за червени вина.

Във Вила Мелник произвеждаме вина от среден към висок клас и се позиционираме основно в специализираните магазини и добрите заведения за хранене. Нашите клиенти имат подчертан интерес към доброто вино. Изнасяме около 20% от продукцията си, като бестселърите ни са вина от местни сортове или купажи от местни и международни сортове. Основните ни чужди целеви пазари са в Европа и Великобритания, като бележим успехи и в Азия.

[[{"fid":"387953","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":927,"width":1394,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

- За вас кой е най-неподправеният начин да опознаеш даден винен регион или тероар?

- Ключът към автентичното преживяване в даден регион са местните вина. Визирам пробването на местни сортове, отгледани по традиционните за региона методи и съчетани с типични ястия, приготвени с локални продукти. Наричат се тероарни вина и тероарна кухня и те са истинската визитка на региона. Виненият туризъм е световна тенденция, която отразява съвременното очакване на туриста да опознае света чрез кулинарната и културната идентичност на мястото, което посещава.

През последните 10 години виненият туризъм бележи развитие и в Мелнишкия край, а ние се стараем да бъдем лидер сред винарните, които го предлагат в България.

Вила Мелник е заложила идеята за развитие на винен туризъм още със създаването на проекта на винарната. Тя е проектирана така, че туристът може да види всички етапи от магията на производството на вино. Атрактивна е с гравитачно организирания производствен процес, с тунелите, изкопани в пясъчния хълм, с осигурения достъп за хора с двигателни проблеми.

В работата си по популяризиране на мелнишкото вино и уникалността на региона Вила Мелник разчита на идеята за общност в туристическата гилдия, като развива имиджа на района като място с уникална култура, чиста природа и добра храна. Усилията са свързани с организирането на общи събития и презентации. Част от това усилие е създаването на картата на Винени маршрути Мелник, събитията, организирани във винарната – например ритуалът по зарязването по случай Трифон Зарезан, празникът на пролетта и виното по случай Лазаровден, музикален концерт и палатков лагер на хълма над лозята по случай Джулай Морнинг, празник на гроздобера, както и бутикови събития – кръжоци, корпоративен тиймбилдинг и частни мероприятия.

Потенциалът за устойчиво развитие на винарната се крие в историческия винен имидж на района, доброто ѝ местоположение, компетентния и отзивчив екип и не на последно място гостоприемното посрещане на гостите от стопаните на винарната.

 - С какво Мелнишкият регион е уникален и как може да стане световна винена дестинация?

- Мелнишкият регион има всички предпоставки да стане водеща световна винена дестинация. Има хилядолетна традиция в лозарството и винарството от времето на траките, природни и климатични условия за създаването на отлични вина, а особено в последните 15 години има много инвестиции в модерни винарски предприятия и инфраструктура.

Неслучайно през 2020 г. Вила Мелник бе класирана на 39-о място сред 50-те най-добри винени дестинации в света (Top 50 World’s Best Vineyards 2020) от анонимно международно жури от над 500 винени експерти. Вярваме, че признанието до голяма степен се дължи на работата ни по популяризиране на местните сортове и традициите на региона.

Когато през 2004 г. моят баща и основател на Вила Мелник Никола Зикатанов засажда първите лозя в землището на селата Хърсово и Виногради, колеги от региона го съветват да сади „комерисалните“ и лесно продаваеми сортове като Каберне Совиньон и Мерло и да забрави за „дивата“ Широка Мелнишка лоза. Но като истински визионер той осъзнава, че ако работи само с международни сортове или ако се опитва да имитира международни стилове, неговите вина ще бъдат лишени от уникалност.

Воден от интуиция и бизнес нюх, баща ми залага на уникалното предимство на региона, в който самият той е роден, и засажда 50% от нашите 300 декара лозя с автохтонни сортове. Това са Широка Мелнишка лоза и нейните кръстоски – Мелник 55, Мелник 1300 Юбилеен, Руен, Мелник 82, Мелнишки Рубин, белите сортове Сандански мискет, Керацуда и Тамянка. Тук са засадени и единствените промишлени насаждения на Мавруд в Мелнишкия регион. Някои от тези сортове са изключително редки и до голяма степен дължат своята възраждаща се популярност на усилията на Вила Мелник.

[[{"fid":"387954","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":927,"width":1392,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

- Кои са брандовете в портфолиото ви, с които сте особено горда? 

- Гръбнакът на портфолиото ни са брандовете Aplauz и Bergule, които за наша радост са добре разпознаваеми сред винолюбителите. Аплауз са премийни едносортови вина от местни и международни сортове, отлежали в дъбови бъчви минимум 18 месеца, мощни и комплексни. Бергуле са сравнително по-леки и плодови купажни и едносортови вина с умерена употреба на дъб, което отговаря на модерните тенденции в търсенето.

Голямата ни гордост в момента е премийната серия Редки сортове (Rare Varieties). Тя е отражение на философията ни да съхраним и възродим уникалните местни сортове и е насочена към истинските ценители на виното. В нея винифицираме едносортови отлежали вина от редките сортове Мелник 1300 Юбилеен, Руен и Широка Мелнишка лоза, отгледана по традиционния метод „чашовидно“, или като храст ниско до земята, което придава изключителна концентрация на вкуса и ароматите на виното. До месец ще пуснем на пазара и две нови вина от серията Мелнишки Рубин и Мелник 82. Всички тези вариации на ендемитния древен сорт Широка Мелнишка лоза са кръстоски, създадени специално, за да бъдат отглеждани в Мелнишкия регион, и са отлично приспособени към неговите условия.

Ние на галено наричаме Широката Мелнишка лоза и нейните кръстоски „майката и нейните деца“. Събрали сме цялото семейство на Мелниците в най-новото вино в портфолиото – нашия топ бленд „Родословно дърво Мелник“.

 

++++

Винарска изба Вила Мелник  разполага с 300 декара лозя и модерна бутикова винарна до с. Хърсово, Мелнишко, която посреща посетители от цял свят всеки ден. През 2020 г. Вила Мелник е класирана на №39 в Топ 50 Световни винени дестинации (Top 50 World’s Best Vineyards)

 

Венцислав Савов

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ