нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

С план от 100 точки за защита Volkswagen започва поетапно възобновяване на производството си

Снимките са предоставени от Volkswagen 

Заводите на марката Volkswagen Passenger Cars (леки автомобили) ще започнат поетапно възобновяване на производство си от следващата седмица. Първи, от 20 април ще възобновят работата си производствените мощности в Цвикау (Германия) и Братислава (Словакия). Останалите предприятия в Германия, както  и в Португалия, Испания, Русия и САЩ, се очаква да възобновят производството през седмицата, започваща от 27 април. Впоследствие, през месец май, производството ще бъде възобновено последователно в заводите на марката в Южна Африка, Аржентина, Бразилия и Мексико. „С решенията на федералната власт и правителствата на отделните провинции в Германия, както и на отпускането на ограниченията в други европейски държави, се създават условия за постепенното възобновяване на производството.", отбеляза Ралф Брандщетер, главен изпълнителен директор на марката Volkswagen.

Volkswagen се подготвя интензивно в последните три седмици за излизането от принудителния локдаун. Разработен е  изчерпателен списък от мерки за защита на здравето на служителите. "Бележим напредък и във възстановяването на нашите вериги за доставки на части и компоненти от нашите партньори. “, посочва Ралф Брандщетер. На тази основа заводите на Volkswagen в Германия започват работа със съкратено работно време. В същото време броят на служителите, засегнати от производствения цикъл със съкратено работно  време, ще бъде последователно намаляван съобразно процеса на възобновяване на производството, уточняват от компанията.

Производството ще бъде възобновено в съответствие с настоящите наличности на части и компоненти от поддоставчиците, отчитане на държавните изисквания в Германия и в Европа, развитието на пазарните резултати по отношение на продажбите и произтичащите от това режими на работа на заводите. Независимо от развитието на всички тези фактори и процеси, основен приоритет на компанията ще остане спазването на строгите мерки за защита на здравето на служителите, гарантират от автомобилния производител.

„Пристъпваме към възобновяване на производството и логистиката на основата на поетапен подход и добра организация. За нас здравето на нашите служители е с най-голям приоритет и сме предприели съответни мерки за осигуряването на безопасни работни места и на максимално възможното ниво на защита на здравето, включени в план от 100 точки.", сподели и Андреас Тостман, член на управителния съвет на марката Volkswagen, отговорен за производството и логистиката. "Напълно осъзнавайки нашата отговорност, ние даваме нов тласък на икономиката и се грижим автомобилите отново да запонат да напускат заводите на път към нашите дилъри и клиенти.“, допълва той.

„Никога досега не сме били в подобна ситуация, но съм убеден, че нашите колеги са фантастично добре мотивирани да започнат отново работа. Възстановяване на производството се извършва след всяка заводска ваканция, поради което разполагаме със значителен опит в този процес, но в светлината на пандемията трябва да адаптираме нашите рутинни процедури. Една от стъпките в тази насока е нашето ново споразумение за защита на здравето. Планът, включващ около 100 мерки, има за цел да поддържа риска от заразяване в рамките на Volkswagen възможно най-нисък и вярваме, че той ще се превърне в еталон в сферата на автомобилната индустрия.", коментира и  Бернд Остерло, председател на профсъюзния Заводски съвет.

"Разбира се, трябва да бъдем реалисти и да отчетем, че в началото новите процедури ще предизвикат въпроси и резерви от страна на нашите колеги. Никога досега не сме разработвали, произвеждали и продавали автомобили при тези условия. Ето защо очаквам нашите мениджъри да гарантират, че служителите са отлично запознати с новите процедури. Отделянето на достатъчно време за отговор на тези въпроси сега е по-важно от данните за дневното производство.", обощава той.

От 6 април поделението Volkswagen Group Components вече започна стъпка по стъпка да възобновява производството в своите германски заводи в Брауншвайг и Касел, следвани от заводите в Залцгитер, Кемниц и Хановер, а от 14 април и в полските си заводи, за да бъдат осигурени надеждни доставки на компоненти за автомобилното производство в Китай. „Поетапното отваряне на нашите производствени мощности беше важна стъпка за гарантиране на доставките за нашите заводи в чужбина. Сега, предприемайки своевременно пълната гама защитни мерки за нашите служители, ние трябва да рестартираме цялата производствена мрежа и да осигурим снабдяването на заводите на всички марки в групата със съответните компоненти и агрегати. Едни и същи високи изисквания за защита на здравето на служителите ще бъдат приложени във всички наши заводи.", гарантира Томас Шмал, изпълнителен директор на Volkswagen Group Components.

В процеса на възобновяване на производството, Volkswagen може да се възползва и от опита, натрупан при рестарта на производствените мощности на компанията в Китай, където ефективните мерки за защита на здравето вече се прилагат успешно и последователно. 32 от 33-те завода в Китай вече се върнаха към активно производство и към момента няма съобщения за случаи на коронавирус сред служителите там. Volkswagen продължава да следи внимателно развитието на  ситуацията в глобален мащаб, възникнала в резултат на пандемията на коронавирус. По-нататъшните действия на компанията ще се основават до голяма степен на диалога и утвърдените процедури в рамките на Volkswagen Group, както и на препоръки от специалисти, включително тези на института „Робърт Кох“.

 

още от Бизнес