Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

САЩ подготвят мита за китайски стоки на стойност 60 млрд. долара

100

Снимка: Shutterstock

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се кани да въведе мита за вноса на китайски стоки на обща стойност 60 млрд. долара, предаде „Ройтерс“, цитирайки източници, близки до администрацията на Тръмп.

Според друг източник, който има достъп до плановете на администрацията, новите мита имат връзка с започнато през август разследването за кражба на интелектуална собственост и могат да бъдат обявени в „близкото бъдещете“.

Въпреки че митата ще бъдат насочени основно към секторите на информационните технологии, телекомуникациите и потребителската електроника, те биха могли да засегнат и други стоки, като според източника общият брой на засегнатите продукти може да достигне 100.

Белият дом отказа да коментира размера и срока за въвеждане на мерките, посочва „Ройтерс“.

Тръмп се цели най-вече в китайските технологични компании, като по този начин той ще накаже Китай за неговите търговски политики, които принуждават американските компании да прехвърлят интелектуалната си собственост в страната, за да могат да продължат дейността си там, както и за други практики, които Вашингтон счита за несправедливи.

Администрацията на Тръмп обмисля и налагането на инвестиционни ограничения на китайските компании, но за сега не ясно каква точно ще бъде тяхната форма. От американското министерство на финансите отказаха коментар.

Китай, който има търговски излишък от 375 млрд. долара със САЩ, е подканван от Вашингтон да намери начин да намали този дисбаланс.

В своята президентска кампания Тръмп обеща, че ще предпази американския бизнес и работни места, като първото му действие като президент бе да оттегли САЩ от Транстихоокеанско партньорство (TPP). В момента неговата администрация е в разгара на преговори за модернизация на Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА), в което участват още Канада и Мексико.

Обявените от Тръмп мита за вноса на стомана и алумний са сравнително незначителни за Китай, тъй като вносът от страната представлява само 2% от пазара на стомана в САЩ, но директно атака срещу китайските стоки ще доведе до остър отговор от Пекин.

още от Бизнес