Какво ще правим с празните офиси?

Какво ще правим с празните офиси?

Глобалната пандемия от коронавирус доведе до рязка промяна в работните навици на милиони хора и до всеобщо преосмисляне на нуждата от офис пространства. Все повече се чуват гласове, съветващи за преустройството на празните офис територии в жилищни сгради или в пространства с друга цел, се казва в анализ на агенция Ройтерс.

Миналия месец правителството на Южна Корея съобщи, че ще добави 114 000 жилища към обществения фонд през идните две години. Властите планират това да стане като изкупят празни хотели и офиси, които да преобразуват в жилищни сгради.

Сингапур пък разработва план за преустройство на стари офиси в централния бизнес район с нови инициативи за превръщане на излишни паркинги в жилищни сгради, магазини, ресторанти и ферми на закрито.

Правителствата и предприемачите в региона се надяват да преобразуват търговски площи в жилищни. “Тези тенденции бяха в ход и преди COVID-19, но сега се ускориха”, разказва Джъстин Енг, директор в консултантската фирма Knight Frank Asia-Pacific. “Това все пак още е само спорадично явление”, уточнява той.

След като правителствата в цял свят наложиха ограничения върху придвижването при пандемията, служителите в офисите намаляха. Преустройството на стари или неизползвани търговски площи в жилищни не е нещо ново. Програма в Ню Йорк, започната в средата на 90-те, осигурява данъчни облекчения за подобни проекти.

През последното десетилетие офисите са най-обичайните структури, превръщани в жилища под наем в САЩ, според сайта за проучване на пазара за недвижими имоти под наем RENTCafe.

Този подход обаче не действа добре в Индия, където през юли правителството одобри план за създаване на повече достъпни жилища. Причината е, че качествените офис пространства също са недостатъчни в основните градове на страната, а цените на недвижимите имоти все още са високи, обяснява Анудж Пури, председател на Anarock Property Consultants.

Вместо това може би е много по-лесно неизползваните офиси да се преобразуват в складове за компаниите за електронна търговия, които преживяха бурен разцвет е периода на пандемията, предлага той.

“Превръщането на офиси в пространства за модерни производства, например чрез 3D принтиране, вертикални училища или градски ферми, са много по-целесъобразен вариант”, смята Тони Матюс от австралийския университет "Грифит". „Освен че е трудно и скъпо, преустройството на офиси в жилища може да има и негативни социални последици“, предупреждава той.