нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Той се интересува само от науката

Снимка: Getty images

Угур Шахин – съоснователят и главен изпълнителен директор на германската биотехнологична фирма BioNTech, която стои зад първата одобрена ваксина срещу COVID-19 в Западния свят, не е продал нито една акция на компанията от повече от година, въпреки рекордния скок в цената на фондовата борса, предаде „Бизнес инсайдър“.

Шахин и неговата съпруга Йозлем Тюреджи са „екипът мечта“, чиято компания си партнира с американския фармацевтичен гигант Рfіzеr в разработването на ваксина срещу COVID-19 и осигуряването на 3 млрд. дози от нея до края на 2021 година.

Надпреварата между фармацевтичните компании за създаване и разпространение на ваксини срещу коронавируса бе изключително оспорвана през миналата година и продължава да е такава през тази, като това се отразява на акциите на фирмите. Много акционери побързаха да продадат част от книжата си в тези компании, за да приберат печалби от голямото им поскъпване.

Пример за това е главният изпълнителен директор на Рfіzеr Алберт Бурла, който продаде 60% от акциите си в компанията в деня, в който тя съобщи, че ваксината й срещу COVID-19 има ефективност от над 90%.

Според доклад на „Форбс“ Шахин обаче не е продал нито една акция на ВіоNТесh от 13 февруари 2020 г. насам.

Шахин, който е син на турски емигранти, преместили се в германия в края на 60-те години на миналия век, днес е сред най-богатите хора в страната. Семейството му обаче живее в скромен апартамент, близо до офиси на компанията, и не притежава автомобил. Той е известен с това, че често ходи на работа с колело. Днес неговата компания се оценява на 36 млрд. долара.

Шахин осъзнава, че COVID-19 ще нанесе тежки щети в световен мащаб още през януари 2020 г. Дългогодишния му опит с мРНК технологията се оказва повече от полезен, когато BioNTech насочва усилията си за намиране на ваксина срещу вируса.

Тази седмица шефът на Pfizer Бурла описа Шахин като „много, много уникален човек“.

„Той се интересува само от науката. Дискусиите около бизнеса не са неговата чаша чай.“, каза Бурла в интервю за „Ню Йорк таймс“ в края на миналата година. „Той не ги харесва изобщо. Той е учен и човек на принципите. Вярвам му на 100%“, добави той.

По време на развитието на ваксината на BioNTech акциите на компанията поскъпнаха с 900% от първичното и публично предлагане през 2019 г. Според „Форбс” делът на Шахин в компанията се оценява на 6,1 млрд. евро.

още по темата
още от Лица