нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Шефът на UBS: Не подценявайте геополитическата несигурност

Снимка: Guliver / Getty images

Не подценявайте настоящата геополитическа несигурност. Това заяви главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти, след като днес швейцарската банка отчете рекордна печалба за последното тримесечие.

В интервю за Си Ен Би Си Ермоти, които ще напусне банката в края на месеца, споделя, че светът е изправен пред много предизвикателства, които не трябва да бъдат подминавани с лека ръка.

„Говорим за стимули и за мерки, свързани с COVID-19, но геополитическата несигурност в Европа и конфликта между САЩ и Китай, все още са налице и няма да изчезнат в скоро време. Важно е да не подценяваме това“, казва Ермоти.

По думите му европейските политици не са успели да се справят с проблемите, свързани с Турция, Русия и Беларус. Същевременно с това търговския спор между САЩ и Китай далеч не е решен, въпреки че в началото на годината двете страни подписаха т.нар „първа фаза“ от търговското си споразумение.

Ермоти, който се присъединява към UBS през 2011 г. и става главен изпълнителен директор на банката през 2014 г., вярва, че инвеститорите ще променят много от позициите в търговските си портфейли преди президентските избори в САЩ, които са в началото на следващия месец.

„Проучванията сред инвеститорите и сред клиентите ни показват, че преди и след изборите ще има преразпределение на активите“, казва Ермоти.

Той обяснява, че инвеститорите ще трябва да реагират бързо в зависимост от това дали президентската надпревара ще бъде спечелена от настоящия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп или кандидата на демократите Джо Байдън, тъй като политиките на двамата са коренно различни.

„Става въпрос за различни данъчни планове и фискални стимули, които ще бъдат реализирани по различен начин и в полза на конкретни сектори“, коментира той.

 От географска гледна точка азиатските и американските пазари предоставят по-добри възможности за растеж, тъй като Европа все още изостава от гледна точка на конкурентоспособността, казва още Ермоти.

Швейцарецът започва работа в UBS по време на дълговата криза в Еврозоната от 2011 г., когато общественото недоволство от банковия сектор достига пиково равнище. 

Той обаче вярва, че банките са си взели поуки от кризите от предходните две десетилетия и са подобрили репутацията през последните години.

„Банките са изградени от хора, а хората са отражение на обществото. Не вярвам че банките са особено лоши представители на обществото“, казва той.

„Банките демонстрират способност да се приспособяват и да се учат от грешките, направени по време на финансовата криза. Освен това, банковият сектор далеч не е единственият, който допусна грешки по това време. Смятам, че днес имиджа на банките се е подобрил драстично“, добавя Ермоти.

още по темата
още от Бизнес