нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Швеция започна тестове на национална дигитална валута

Снимка: Shutterstock

Шведската централна банка Riksbank започна да прави тестове на своята дигитална валута - е-крона, предаде Ройтерс.

Ако е-кроната влезе в обръщение, тя ще стане първата национална дигитална валута в света. От централната банка поясниха, че тя ще може да бъде използвана за ежедневни банкови транзакции, сред които разплащания, депозити и тегления от дигитален портфейл (като например мобилно приложение).

„Целта на този проект е да се покаже как e-кроната би могла да бъде използвана от широката общественост“, казват от Riksbank.

През януари ръководителите на централните банки на Еврозоната, Великобритания, Япония, Швеция, Канада и Швейцария обявиха план за провеждане на съвместно проучване на възможността за пускане в обръщение на национални дигитални валути на фона на продължаващите дебати за бъдещето на парите.

За разлика от популярните в момента дигитални валути като Биткойн, които се създават и следят посредством компютърна мрежа, която използва сложни математически формули, тези, издавани от централните банки, ще представляват просто дигитален вариант на националните валути на съответните страни и ще бъдат под пълния контрол на местните органи.

„Осъществяването на плащания с е-крона ще бъде толкова лесно, колкото изпращането на съобщение“, коментират от Riksbank на своя сайт.

Швеция е една от страните, в които кешът губи най-бързо позиции спрямо другите разплащателни методи.  През 2018 г. само 1% от шведският брутен вътрешен продукт е съществувал под формата на банкноти. За сравнение, евро банкнотите покриват 11% от БВП на Еврозоната, доларите 8% от този на САЩ  и паундовете 4% от този на Великобритания.

още по темата
още от Бизнес