Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Симбиоза между теория и практика

МИТКО МИТЕВ е експерт в областта на софтуерното тестване. Завършва математическа гимназия в Бургас и придобива магистърска степен по компютърни науки в ТУ-София. Като член на ISTQB (International Software Testing Qualifications Board) участва активно в създаването и популяризирането на международните стандарти за софтуерно качество. Активен лектор на професионални конференции, както и автор на учебни материали, книги и статии в областта на софтуерното тестване. През 2004 г. основава аутсорсинг и консултантската компания Quality House, която е лидер в обучението и професионалните услуги за тестване на софтуер. Снимка: Личен архив

Предотвратяването на дефекти в програмните продукти е сред най-важните приоритети за компаниите разработчици, споделя основателят и изпълнителен директор на Quality House Митко Митев

 

- Господин Митев, какви са основните постижения на Quality House за изминалите 15 години?

- Връщайки лентата назад, смятам, че постиженията на Quality House през годините не са малко и всяко от тях е повод за гордост и значимо по свой начин. Факт е, че успяхме да променим виждането за софтуерното тестване и да убедим много компании в неговата важност за качеството на техните продукти. От създаването си през 2004 г. работим за повишаване на информираността за софтуерното качество, както и за обучението на качествени кадри в тази област. Успяхме да изградим партньорства с компании, които в началото не бяха особено отворени към аутсорсинг модела. Разширихме и мрежата си от клиенти, особено чуждестранни, като отстоявахме нашето вярване в значимостта от софтуерното тестване. Ние сме изцяло фокусирани в областта на софтуерното качество. Така постигаме по-добра специализация, качествено обучение на кадрите ни и предлагане на услуга на високо ниво. Освен двата ни офиса в България (в София и Пловдив), през 2016 г. открихме и регионален офис в Нови Сад, Сърбия.

През годините Quality House премина през доста бурни периоди, но успяхме да се задържим на повърхността и продължим да плаваме все по-уверено и смело благодарение на сплотения и задружен екип, който изградихме. И макар днес да сме вече доста по-зрели и укрепнали от преди, успяхме да съхраним младежкия си дух и нестихващ  ентусиазъм да продължим смело напред.

- Какво е мястото на компанията като пазарно влияние?

- Позитивното ни влияние в областта на софтуерното качество е фокусирано в две насоки. Първата е консултантската ни дейност в множество успешни проекти през годините. Получаваме положителна обратна връзка за работата на нашите експерти, особено що се отнася до тяхната способност да предлагат идеи за подобряване на работния процес, вътрешната организация на тестването и т.н.

Другата насока, в която смятам, че влияем позитивно, е големият брой успешно обучени специалисти в сферата на софтуерното тестване. За 15 години обучихме повече от 3000 души и продължаваме. Притежаваме широко портфолио от професионални курсове по софтуерно тестване, следващи международните стандарти на ISTQB (International Software Testing Qualifications Board). Ние сме единственият акредитиран доставчик на обучения в България и един от първите в Югоизточна Европа. Стремим се обученията ни да бъдат с практическа насоченост и да дават не само необходимата теоретична основа, но и да подпомагат обучаващите се в професионалния им живот чрез приложими знания и реални примери.

Смятам, че спомагаме за повишаване на цялостната информираност на компаниите в Югоизточна Европа относно важността на софтуерното тестване, което от своя страна допринася за създаването на качествени софтуерни продукти.

- Колко важна е професионалната област на софтуерното тестване?

- Софтуер се ползва практически във всяка сфера на живота. Потенциалните дефекти в програмните продукти може да доведат до големи негативни последствия за компанията разработчик. Те може да включват финансови и имиджови загуби, загуби на данни, дори загуба на живот в някои случаи. В същото време потребителите стават все по-взискателни към технологиите, които използват, и са все по-нетолерантни към продукти от "второ качество". Това, разбира се, е позитивна движеща сила. Предотвратяването на дефекти в софтуера е сред най-важните приоритети за компаниите. В резултат през последните години в световен мащаб се забелязва увеличение на заделените бюджети за тестване, като в момента достигат до 40% от ИТ бюджета на съответната компания. Професията специалист по софтуерно тестване има отлични перспективи.Една от ключовите тенденции в софтуерното качество е силният растеж на проектите за автоматизация. Получаваме все повече заявки за консултантски услуги в тази област. Расте и интересът към софтуерното тестване в областта на сигурността (security testing), което е свързано с актуалния дискурс за опазване на личните данни, особено в ЕС с приемането на регламентa GDPR.

- Какви бихте искали да бъдат следващите 15 години на Quality House?

- Конкретните неща, които бих искал да постигнем, са да стъпим още по-здраво на международния пазар, включително в Западна Европа. От години задаваме насоките и стандартите в развитието на софтуерното тестване в България и бих искал да правим това повече и в чужбина. Естествено, нужно е и да съхраним постигнатите до момента успехи, и да продължим да ги развиваме чрез един устойчив и балансиран растеж. В по-широк аспект бурното развитие на технологиите ще повиши и търсенето на нашите услуги. Силно се надявам да имаме възможност да участваме в интересни проекти, от които и ние да научим много. Остава ни само да гледаме с широко отворени очи и оптимизъм към бъдещето и да извлечем позитиви от всяка промяна.        

Автор: Начо Стригулев. Интервюто е от новия брой на сп. "Мениджър"

още от Бизнес