нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

СТО прогнозира свиване на глобалната търговия с 13%

Снимка: Guliver / Getty images

Световната търговска организация (СТО) прогнозира свиване на глобалната търговия с 13% през 2020 г. заради икономическият шок, причинен от пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Тази прогноза обаче е значително по-добра от най-песимистичния сценарии на СТО за свиване от 32%.

„Нарастват притесненията, че все повече страни се насочват към постигане на самодостатъчност като отговор на пандемията. Това концентриране на производството излага държавите на широк спектър от шокове“, коментира генералният директор на СТО Роберто Азеведо по време на онлайн събитие, организирано от Бразилската индустриална конфедерация и офиса на Международната търговска камара (ICC) в бразилия.

„Държавите трябва да диверсифицират източниците си на доставки, като пандемията от COVID-19 ще доведе до преструктуриране на глобалните вериги през идните години“, добавя той.

Азеведо ще се оттегли от поста си на генерален директор на СТО този месец, което е година по-рано от планираното. Той съобщи за изненадващото си решение през май. Бразилецът заема позицията от 2013 г., като вторият му мандат трябваше да приключи в края на август 2021 г.

още по темата
още от Бизнес