нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Новата прогноза на МВФ: Еврозоната ще е най-тежко ударена от корона кризата, БВП ще потъне със 7,5%

Снимка: Guliver / Getty images

Световната икономика ще се свие с 3% през 2020 г., което е ще бъде най-големият срив на икономическата активност от времето на Голямата депресия от 30-те години на миналия век. Това гласи публикуваната днес пролетна прогноза на Международния валутен фонд (МВФ), съобщава Ройтерс.

През януари МВФ прогнозира ръст на световната икономика с 3,3%.

За България МВФ прогнозира за тази година спад с 4 процента на брутния вътрешен продукт, а за догодина - растеж от 6 процента. Икономическият растеж на страната за миналата година бе 3,4 процента. Очакванията на фонда са равнището на безработица в страната да достигне тази година 8 процента спрямо 4,2 процента миналата година, а за 2021 година очакванията са за понижаване на безработицата до 4,5 процента. Инфлацията ще бъде на равнище 1 на сто и 1,9 на сто съответно тази и идната година спрямо 2,5 на сто миналата година, според МВФ.

Световната икономика ще се възстанови частично през 2021 г., когато ще отчете ръст от 5,8% (ревизиран от януарската прогноза за ръст от 3,4%, но от по-ниска база заради срива през тази година), смятат още от МВФ. От Фонда обаче подчертават, че тези прогнози са белязани от „изключителна несигурност“ и че резултатите може да бъдат много по-лоши в зависимост от начина, по който ще протече пандемията.

„Възстановяването през 2021 г. ще бъде е само частично, тъй като се очаква нивото на икономическа активност да остане под това, което очаквахме преди кризата с коронавируса“, казва главната икономистка на МВФ Гита Гопинат.

Според най-оптимистичната прогноза на Фонда световната икономика ще изгуби още 9 трилиона долара в рамките на две години – повече от сборният брутен вътрешен продукт на Япония и Германия – третата и четвъртата най-големи икономики.

МВФ очаква пикът на коронавируса в повечето страни да бъде през второто тримесечие на годината, като заразата ще утихне през втората половина на годината, а с това и постепенно ще се възстанови бизнес активността.

„Много вероятно е световната икономика да преживее най-лошата си рецесия от Голямата депресия, надминавайки тази, наблюдавана по време на световната финансова криза от преди повече от десетилетие“, се казва в доклада на МВФ.

През 2009 г. световната икономика се сви с 0,7%, което бе най-лошият спад от 30-те години на миналия век насам.

Развитите икономики ще бъдат силно засегнати

Развитите икономики са сред тежко засегнатите от пандемията и ще понесат основната тежест от срива на икономическата активност. Според най-оптимистичната прогноза на МВФ американската икономика ще се свие с 5,9% през 2020 г., след което ще отчете ръст от 4,7% през 2021 г.

Най-тежък ще бъде ударът за Еврозоната, като БВП на региона на единната валута ще се понижи с 7,5% през 2020 г. Най-голям спад сред отделните страни ще бъде отчетен в Италия – 9,1%, Испания – 8,0%, Германия – 7,0% и Франция – 7,2%. Очаква се икономиката на Еврозоната да премине през сходно възстановяване като тази на САЩ и да отчете ръст от 4,7% през следващата година. БВП на Обединето кралство ще се свие с 6,5%

Китай, откъдето започна епидемията от COVID-19, ще регистрира ръст на БВП от 1,2% през 2020 г., като по-рано МВФ прогнозираше 6-процентов икономически напредък за азиатската страна. През 2021 г. китайската икономика ще се повиши с 9,2%.

 Очаква се Индия също да отчете лек икономически растеж през 2020 г., докато икономиките от Латинска Америка ще се свият средно с 5,2%.

още по темата
още от Бизнес