нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Световните цени на храните нараснаха до 7-годишен максимум

Shutterstock

Световните цени на храните са се повишили за десети пореден месец през март, достигайки най-високото ниво от юни 2014 година, отчита Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитирана от Ройтерс. Начело на тенденцията са растителните масла, месото и млечните продукти.

Индексът на ФАО, който измерва месечните промени в цените за кошница със зърнени храни, маслодайни семена, млечни продукти, месо и захар, е бил на ниво средно 118,5 пункта миналия месец спрямо леко коригираните данни за 116,1 пункта през февруари.

Очакваната световна реколта от зърнени култури остава напът да отбележи годишен рекорд през 2020 година, а ранни показатели сочат ново увеличаване на производството през текущата година, посочва ФАО.

Подиндексът на организацията за зърнените култури се е понижил с 1,7 на сто на месечна основа през март след осем последователни месеца на повишение. Въпреки това остава с 26,5 на сто над равнището от същия месец на миналата година.
Подиндексът за растителните масла е скочил с 8 на сто миналия месец до максимум от юни 2021 година, тласкан нагоре от по-високите цени на палмовото, соевото, рапичното и слънчогледовото масло

Млечните продукти също са поскъпнали за десети пореден месец, повишавайки цените си с 3,9 на сто. Според ФАО сред факторите за тенденцията е поскъпването на млякото на прах, стимулирано на фона на опасения от недостиг в краткосрочен план. Подиндексът за месото се е повишил с 2,3 на сто, но за разлика от всички други показатели, все пак отчита лек спад на годишна основа

още от Бизнес