нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Tesla на път да завладее и пазара за съхранение на енергия

Снимка: Getty images

Американската компания Tesla е на път да „атакува и завладее“ още един пазар за трилиони долари, тъй като компанията, известна най-вече с  електрическите си автомобили, засилва фокуса си върху производството и съхранението на енергия. Това прогнозира анализаторът Джед Дорсхаймер от инвестиционната компания Canaccord Genuity, цитиран от Блумбърг.

Дорсхаймер повиши оценката си за книжата на Tesla от „задръж“ на „купувай“ на фона на прогнозата, че подразделението на компанията за генериране и съхранение на енергия може да й донесе приходи от 8 млрд. долара до 2025 г.

„Tesla бързо изгражда подобна на Apple екосистема, фокусирана върху енергийни продукти и  хармонизирана в електрификацията, за да се превърне в Марката за съхранение на енергия“, коментира Дорсхаймер. Неговият нов ценеви таргет за акциите на Tesla е 1071 долара, което е почти 60-процентов ръст в сравнение с предходната оценка от 419 долара

Tesla използва всички налични ресурси, за да отговори на търсенето на батерии, включително чрез собствено прозиводство в основния си завод във Фримонт, Калифорния, чрез съвместно прозиводство с Panasonic Corp. в Невада и чрез доставки на LG Chem, посочва Дорсхаймер.

Ценовият таргет на Дорсхаймер дава оценка на акциите на Tesla, която е 63 пъти по-голяма от очакваната печалба на компанията за 2024 г.

„Освен, че е богата, ние също вярваме, че Tesla има няколко години преднина и се сега провежда агресивна експанзияв областта на съхранението на енергия“, отбелязва анализаторът.

Въпреки това Дорсхаймер далеч не е най-големият оптимист по отношение на книжата на Tesla. По този начин може да бъде описана Кейти Ууд от Ark Invest Management, която прогнозира акциите на компанията да достигнат цена от 3000 долара до 2025 г.

още по темата
още от Бизнес