нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Tesla е спечелила 1 млрд. долара от инвестицията си в биткойн?

Снимка: Getty images

Американската компания за производство на електрически автомобили Tesla е реализирала печалба от около 1 млрд. долара от покупката на биткойн. Това изчислява в бележка aнaлизaтopът в Wеdbuѕh Ѕесurіtіеѕ Даниел Айвс, цитиран от Си Ен Би Си.

„Компанията е на път да генерира по-голяма печалба от инвестицията с в биткойн, отколкото от продажбата на електрически автомобили през цялата 2020“, обяснява Айвс.

В началото на този месец компанията на Илон Мъск разкри в документи до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC), че е придобила биткойн на сотйност 1,5 млрд. долара с целта да „увеличи гъвкавостта, да диверсифицира и максимизира възвращаемостта на своите инвестиции“.

Самата покупка е извършена през януари, като от компанията не поясняват на каква цена е закупена криптовалутата. Също не е ясно дали Tesla е продала биткойна.

Най-популярната криптовлаута поскъпна до рекордни нива през последните месеци. Миналата седмица пазарната капитализация на биткойна премина границата от 1 трлн. долара за първи път в историята.

Айвс не обясни как е стигнал до представеното изчисления. Според данни на CoinDesk обаче цената на биткойна е скочила от средна стойност от 34 793,45 долара на 31 януари до 57 487,03 долара на 20 февруари – денят, в който Айвс публикува своята бележка. 

Този резултат представлява ръст от 65%, което би означавало, че инвестицията на Tesla от 1,5 млрд. долара може да е донесла на компанията печалба от 975 млн. долара.

„Макар че инвестицията в Биткойн е странична деойност за Tesla, тя очевидно е била добра първоначална инвестиция, като тенденцията, която очакваме да последва, може да окаже голям ефект върху пyбличните ĸoмпaнии пpeз cлeдвaщитe 12 дo 18 мeceцa“, коментира Aйвc.

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск е отявлен привърженик на критовалутитте. Той наскоро написа в Twitter, че криптовалутата е просто „не толкова глупава форма на ликвидност, колкото парите в брой“.

още по темата
още от Бизнес