нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Tesla надмина очакванията на анализаторите благодарение на биткойн

Снимка: Getty images

Американският производител на електрически автомобили отчете по-добри от очакваното финансови резултати за първото тримесечие, подкрепен от продажбата високопроходими автомобили (SUV) и на позициите на компанията в биткой, предаде Си Ен Би Си.

Компанията на Илон Мъск е реализирала нетна печалба от 438 млн. долара за първите три месеца на годината. Фирмата отчете печалба на акция от 0,93 долара при прогноза за печалба на акция от 0,79 долара. Tesla също така отчете приходи от 10,39 млрд. долара за първото тримесечие, което представлява ръст от 74% в сравнение със същия период на миналата година. Очакванията бяха за приходи от 10,29 млрд. долара

През февруари Tesla обяви, че е инвестирала 1,5 млрд. долара в биткойн. През март производителят на електрически автомобили обяви, че е продал биткойн на стойност около 272 млн. долара, което представлява на 10% от първоначалната инвестиция на компанията с печалба от 101 млн. долара

Продажбите на Tesla за първото тримесечие са нараснали до близо 185 хил. автомобила, което е почти два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. С изключение на 2000 всички те са били на по-евтините седани Model 3 и на кросоувъра Model Y. Компанията заяви, че не е произвела нито една бройка от по-скъпите си седани Model S и модела X SUV, тъй като през първото тримесечие е минала към нови версии.

От компанията на Мъск заявиха още, че очакват ръст от 50% на доставките на автомобили през 2021 г. , което означава, че Tesla трябва да достави най-малко 750 хил. автомобила.

Tesla също така отбеляза, че не е била засегната толкова тежко от недостигна на чипове, колкото други компании в автомобилния сектор, тъй като „бързо се е преориентирала към нови микропроцесори и е разработила софтуер за чипове от нови доставчици“.

още по темата
още от Бизнес