Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Търговската война води бедност след себе си, тревожи се Световната банка

24

Shutterstock

Засилващото се търговско напрежение между САЩ и Китай може да унищожи постигнатия напредък в усилията за премахване на крайната бедност, предупреди днес президентът на Световната банка (СБ) Джим Йон Ким, цитиран от Асошиейтед прес.

Джим Йон Ким направи това изказване на годишната среща на банката с Международния валутен фонд (МВФ) и други финансови институции в Индонезия.

Сянка върху форума хвърлят заплахите за икономическия растеж и за търговията, която го подпомага. На индонезийския остров са се събрали високопоставени финансови ръководители, централни банкери и други лидери. Бали е тропическа туристическа дестинация, която отразява бързото развитие на Индонезия през последните три десетилетия.

Джим Йон Ким се присъедини към управляващия директор на МВФ Кристин Лагард и други ръководители, които предупредиха за рисковете за световния растеж и икономическото развитие, идващи от страховете, породени от напрежението в световната търговия. Те се засилиха, след като САЩ наложиха вносни мита за десетки милиони долари върху китайски стоки, а Пекин отговори с реципрочни вносни мита върху американски стоки.

"Много сме обезпокоени от напрежението в търговията", каза Ким. "Търговията е много важна, защото именно тя измъкна хората от крайната бедност".

още по темата
още от Бизнес
22
Петък
Март