Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тръмп бутна лирата още надолу, обяви удвояване на митата за алуминий и стомана от Турция

101

Снимка: Guliver/ Getty Images

Нов исторически срив отбеляза турската лира днес след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че е одобрил по-високи тарифи върху вноса от Турция, налагайки мита от 20 процента за алуминия и 50 процента за стоманата, предадоха световните агенции.

"Току-що одобрих удвояване на митата върху стоманата и алуминия по отношения на Турция, тъй като валутата им, турската лира, бързо поевтинява спрямо нашия много силен ДОЛАР!", написа Тръмп в Туитър.

"Сега (митата) за алуминия ще бъдат 20 процента, а за стоманата 50 процента. Отношенията ни с Турция не са добри в момента", допълва държавният глава.

Изявлението му предизвика ново обезценяване на турската национална валута до 6.79 лири за долар. Няколко часа по-рано курсът за часове се промени от 5.50 до 6.50 лири за долар. Обменните бюра започнаха да затварят, тъй като наличните в тях свършиха. Други пък въведоха ограничение за обмен до максимум 100 лири.

Президентът Ердоган излезе с призив за спокойствие в опит да овладее ситуацията, но думите му само допринесоха за още по-голяма паника на пазарите. От "свободното падане" на лирата пострадаха и акциите на банките от Еврозоната. 

Няма логично обяснение какво се случва от гледна точка на макроикономическите показатели, заяви междувременно на пресконференция турският финансов министър Берат Албайрак. Турция ще приеме нов икономически подход при президентската система на управление, който ще бъде устойчив и ще се базира на "стратегически начин на мислене", декларира Албайрак, който е зет на Ердоган. Независимостта на централната банка е от изключително значение за турската икономика, подчерта той. По думите му Турция ще има по-добра бюджетна дисциплина и ще бъде даден приоритет на структурните реформи.

още от Бизнес
26
Петък
Април