нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

УНИКА приключи мегасделката за придобиването на френската застрахователна компания AXA

Shutterstock

УНИКА финализира напълно анонсираната още през февруати тази година сделка по придобиването на дъщерните дружества на AXA в Полша, Чехия и Словакия. С цена от 1 милиард евро, това е най-голямата придобивка в историята на УНИКА Груп, както и най-голямата сделка изобщо в историята на австрийския застрахователен бизнес в региона на Централна и Източна Европа. След финализиране на всички необходими одобрения, транзакцията беше официално завършена.

 

С тази покупка УНИКА укрепва пазарната си позиция при силно конкуриращите се пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Не само в Полша, но и в Чехия, и Словакия, в момента УНИКА заема водещата 5-та позиция в целия регион на ЦИЕ. С придобитите нови 5 милиона клиенти с премии от 800 милиона евро, клиентската база на компанията се увеличава до над 15 милиона.

 

„От 20 години успешно работим в региона на Централна и Източна Европа. За УНИКА развиващите се пазари в Централна и Източна Европа са нашия втори вътрешен пазар. Придобиването на компания AXA, печелившия ритейл бизнес и балансирания продуктов микс напълно отговарят на нашата дългосрочна стратегия за растеж и в момента сме една от водещите застрахователни групи в ЦИЕ.“, коментира Андреас Брандщетер, главен изпълнителен директор на УНИКА Груп.

 

Въпреки пандемията от COVID-19 и факта, че компаниите работят заедно основно посредством дигитални приложения, фокусът е върху бързото сливане на локалните компаниите под общата шапка на УНИКА.

 

"Интегрирането на новите компании ще приключи бързо. През последните месеци бяха изготвени подробни планове за интеграция, които ще реализираме възможно в най-кратки срокове.", коментира Волфганг Киндъл, член на Управителния съвет на УНИКА Интернешънъл Груп.

В следвашите месеци ще стартира и процес по ребрандиране на новите компании в съответствие със стратегията на УНИКА за общ бранд, допълва той.

 

още от Бизнес