Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Уорън Бъфет сключи сделка за 10 млрд. долара в енергийния сектор

Снимка: Guliver / Getty images

Упpaвлявaният oт Уорън Бъфет инвecтициoнeн фoнд Веrkѕhіrе Наthаwау ще придобие бизнеса за пренос и съхранение на природен газ на компанията Dominion Energy за 4 млрд. долара. Енергийният отдел на Berkshire ще поеме и дълга на компанията, като заедно с него сделката се оценява на близо 10 млрд. долара, предаде Си Ен Би Си.

Това е първата голяма покупка от страна на инвестиционния фонд от началото на пандемията и последвалия срив на фондовите пазари през месец март.

На годишното събрание на акционерите през май Бъфет обяви, че Berkshire е натрупала рекордните 137,3 млрд. долар ликвидни средства и че не вижда изгодни сделки, въпреки срива на пазарите.

„Не сме предприели никакви действия, защото не виждаме привлекателни оферти“, заяви тогава Бъфет, акцентирайки върху това, че бързите действия на Федералния резерв на САЩ ще позволят на компаниите да получат повече достъп до финансиране на пазарите, отколкото по време на финансовата криза от 2008 и 2009 г.

За Dominion това е поредното от редица действия, които компанията предприема в прехода си към фирма, фокусирана изцяло върху чиста енергия от възобновяеми източни. След тази продажба от Dominion очакват 90% от бъдещата и оперативна печалба да идва от комуналните й дружества, които предоставят енергия на повече от 7 млн. клиенти в щатите Вирджиния, Северна и Южна Каролина, Охайо и Юта.

От компанията обявиха още, че спират проекта Atlantic Coast Pipeline с Duke Energy. Оцененият на 8 млрд. долара проект е подложен на регулаторен натиск, като неколкократните му отлагания увеличиха разходите по изграждането му и породиха съмнения относно неговата ренталбилност.

Сделката ще увеличи значително бизнеса на компанията с природен газ. С покупката Berkshire Hathaway Energy ще контролира 18% от общия междущатски пренос на газ в САЩ спрямо 8% в момента.

Според условията на сделката, Berkshire Hathaway Energy ще придобие 100% от Dominion Energy Transmission, Questar Pipeline и Carolina Gas Transmission, както и 50% от Iroquois Gas Transmission System. Компанията ще придобие и 25% oт cъopъжeниeтo зa втeчнeн пpиpoдeн гaз в Соvе Роіnt в Mepилeнд.

още по темата
още от Бизнес