нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Великобритания глоби с 20 млн. паунда British Airways за изтичане на данни

Getty Images

Великобритания глоби компанията British Airways с 20 млн. паунда за изтичане на данни, засегнало над 400 хил. клиента през 2018 година.

В свое разследване Службата на комисаря по информацията (ICO) е стигнала до заключението, че националният авиопревозвач не е успял да защити адекватно личните и финансовите детайли за потребителите си, в резултат на което е взето решение за налагане на възможно най-високата глоба.

Установено е също, че British Airways е нарушил законите за защита на данните, като е обработил „значително количество“ от тях, без да има достатъчно мерки за сигурност, което през юни 2018 година доведе до мащабна кибератака. Изтичането на информация е засечено два месеца след началото му.

Смята се, че хакерите са имали достъп до подробности за 429 612 пътници и служители, включително имена, адреси и номера на разплащателни карти. Според ICO компанията е могла да вземе редица мерки, за да предотврати инцидента.

„Алармирахме клиентите, веднага след като разбрахме за престъпната атака срещу нашите системи през 2018 г. и съжаляваме, че не успяхме да оправдаем очакванията им“, заяви говорител на British Airways.

още от Бизнес