Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Volkswagen спасява шефове от „Дизелгейт“ с 9 млн. евро

Getty Images

Автомобилният производител Volkswagen ще плати 9 млн. евро като част от споразумение с германския съд за прекратяване на процеса срещу ръководителите на компанията за опита за манипулация на пазара, придобил популярност като „Дизелгейт“, предаде „Ройтерс“.

Властите в град Брауншвайг разглеждаха делото срещу главния изпълнителен директор Хърбърт Дийс и председателя на Надзорния съвет Ханс Дитър Потч, срещу които прокуратурата повдигна обвинение за това, че са забавили информирането на инвеститорите за неправомерните действия на компанията.

Хърбърт Дийс и Ханс Дитър Потч /Getty Images

През 2015 година от Volkswagen признаха, че е бил използван нелегален софтуер при тестовете на двигателите в САЩ, чиято цел е била изкуствено да подменя резултатите за отделяните вредни емисии във въздуха. Това доведе до незабавната оставка на тогавашния главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн, който заяви, че не е знаел за измамата, но също получи обвинение.

До момента тя е струвала приблизително 30 млрд. евро на компанията. По-рано тази година бе постигнато споразумение със засегнатите от проблема над 250 хил. клиента в Германия за обезщетения на стойност между 1350 и 6527 евро.

още по темата
още от Бизнес