Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Авиоиндустрията в колапс, очакваният спад в приходите надхвърля $250 млрд.

Getty Images

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) предупреждава за спад до 252 млрд. долара в приходите на въздушния транспорт в световен мащаб заради пандемията от COVID-19, предава изданието DFNI Frontier.

Сдружението е изчислило, че печалбите на авиокомпаниите могат да паднат с до 44% спрямо 2019 година, вследствие на строгите ограничения за пътуване и прогнозираната глобална рецесия. Непосредствено преди тяхното масово въвеждане, в началото на март, в свой анализ IATA вече калкулира възможни загуби от 113 млрд. долара в индустрията.

„За авиокомпаниите Апокалипсисът е сега. Без незабавни облекчаващи мерки от страна на правителствата, няма да остане индустрия. Авиокомпаниите се нуждаят от ликвидна подкрепа, за да оцелеят. Някои власти вече са направили стъпка напред, но още много други трябва да последват примера им“, заяви главният изпълнителен директор на асоциацията, Александър дьо Жюниак. Организацията се е обърнала към 18 страни в Азиатско-тихоокеанския регион, сред които Индия, Япония и Южна Корея, с молба за извънредна подкрепа за авиокомпаниите.

Източник: IATA

По-бавно възстановяване

Последният анализ предвижда, че предвид настоящите условия ограниченията за пътуване ще бъдат премахнати след три месеца. Възстановяването на потребителското търсене на пътувания по-късно тази година ще бъде отслабено от въздействието на глобалната рецесия върху заетостта.

Търсенето от страна на пасажерите за годината ще намалее с 38% спрямо 2019 година. Капацитетът на индустрията на вътрешните и международните пазари ще намалее с 65% до края на второто тримесечие на 2020-а спрямо миналата година, но ще се възстанови с до 55% до края на четвъртото тримесечие.

Междувременно, Сенатът на САЩ предложи на авиокомпаните, борещи се за оцеляване, безпрецедентна помощ на стойност 58 млрд. долара, чрез която да покрият заплатите на персонал, съобщи Ройтерс. Американският сенат пакет мерки за подпомагане на бранша, който предвижда половината от средствата да бъдат под формата на грантове, за да се покрият заплатите на близо 750 000 служители. Компаниите, които получат такова финансиране, няма да имат право да съкращават служители до 30 септември или да изменят колективните трудови договори.
Законопроектът налага ограничения върху обратното изкупуване на акции, върху дивидентите и възнагражденията на ръководните кадри и позволява на правителството да придобие акции на компаниите, техни гаранции или други видове компенсация.
Очаква се Камарата на представителите да подкрепи пакета утре, посочва БТА. 

още от Бизнес