Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Япония и Китай с единна позиция срещу търговската война

103

Външните министри Таро Коно и Ван И

Снимка: Guliver / Getty Images

Япония и Китай се обединиха зад позицията, че евентуална търговска война ще има сериозни последици за световната икономика, предаде ‚Ройтерс“.

Това стана ясно по време на среща в Токио между японския външен министър Таро Коно и неговия китайски колега Ван И, с която бяха подновени икономическите преговори на високо равнище между втората и третата най-голяма икономика в света след 8-годишна пауза.

„Обединихме се около мнението, че търговска война, без значение от това коя страна я е започнала, ще окаже сериозно влияние върху просперитета на световната икономика“, заяви Коно на фона на нарастващи притеснения за търговските отношения между Китай и САЩ.

Япония, която понесе сериозни критики от американския президент Доналд Тръмп за търговските отношения между Вашингтон и Токио, все още не е отговорила на наложените от САЩ мита за вноса на стомана и алуминий.

На срещата Таро Коно каза, че Япония може да работи с Китай по отделни проекти от инициативата „Един път, един пояс“ (One Road, One Belt), известна още като новия „Път на Коприната.

„Възможно е Япония да сътрудничи с Китай по различни проекти от инициативата „Един път, един пояс“ на индивидуална база и в случай, че се спазват международните стандарти“, коментира Коно.

Обявеният през 2013 г. мегапроект „Един път, един пояс“ има за цел да свърже Китай по суша и по море с Югоизточна Азия, Пакистан и Централна Азия, а след това и с Близкия Изток, Африка и Европа.

Миналата година китайският президент Си Дзинпин и японският премиер Шиндзо Абе заявиха своето желание да бъде поставено „ново начало" на отношенията между страните, които продължават да са обтегнати заради събитията от Втората световна война.

„След подновяването на преговорите, двамата сме изправени пред нова стартова точка. Надявам се, че дискусията за бъдещо сътрудничество ще доведе до нов икономически растеж за двата народа.“, заяви външният министър на Китай Ван И.

още от Бизнес
19
Събота
Януари