нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Заведенията видяха „утежнения“ в облекчаването на мерките

Снимка: Getty Images

Правителството разхлаби мерките за бизнеса в това число и за заведенията, но само за тези обекти, които имат градини и тераси. Те ще бъдат отворени едва след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните проверят, че обектите отговарят на всички изисквания за безопасност.

Масите трябва да имат разстяние помежду си от минимум 2,5 м., а на тях могат да сядат само до 4 човека. Щателна дезинфекция трябва да се извършва след всеки клиент. В обектите трябва да има дезинфектанти, а персоналът - да се движи задължително с маски на лицето.

„Облекченията на мерките всъщност са утежнения. В последните два месеца успяхме да стабилизираме бизнеса си до минимум. Направени са договорки с наемодатели, банки, с персонал. Сега трябва да отворим заведенията на 50%. Този капацитет не може да захрани 100% от разходите на бизнеса“, коментира пред Нова телевизия председателят на УС на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Той обясни, че разходи се правят въз основа на приходи, а те пък - въз основа на капацитета. Заведението на Алибегов е с капацитет 600 места, но сега той ще може да ползва само 50. Разходите му обаче няма да се променят. Преди кризата броят на персонала му е 150 човека, а ако заведението отвори врати, на работа ще се върнат 25 човека.

„Целият персонал излезе в неплатен отпуск. Не се възползвахме от мярката 60/40, тъй като тази мярка не я припознахме за нашия бранш. За това бяхме длъжни да пуснем целия персонал в неплатен отпуск“, обясни той.

От Българската асоциация на ресторантьорите ще се срещнат днес с представители на Министерство на туризма, за да представят своите опасения и тревоги относно мярката. 

още по темата
още от Бизнес