2017- годината, в която политиката ще пречи на икономиката

2017- годината, в която политиката ще пречи на икономиката

2017- годината, в която политиката ще пречи на икономиката

Трудна, турбулентна и като цяло под знака на застой и спад ще е 2017 година за икономиката на България. Това е общото опасение, което споделиха основните участници в петия национален икономически форум на сп. „Мениджър” – „България и светът в развитие”, който се проведе днес в столичния хотел "Радисън Блу".

Предсрочни избори,  популисткото говорене – вътре и извън страната, политическа нестабилност с голяма вероятност за излъчване на най-малко две служебни правителства, песимистични новини откъм Еврозоната и все по-забързваща се скорост на промените са основните фактори, които ще окажат най-голямо влияние върху икономическата и бизнес среда у нас, прогнозираха те.         

Много бизнес лидери не са подготвени за настъпващите промени днес и до голяма степен това се дължи на скоростта, с която настъпват тези промени, коментира  Александър Чернев, професор по маркетинг в Kellogg School of Management, Northwestern University, САЩ, специален гост на събитието.

Скоростта на промяната днес е много голяма и фирмите трябва да адаптират своята дейност към действителността с темпо, което никога досега не сме виждали, обясни той и даде конкретен пример за мащабите на тази скорост: нововъзникващи дружества се разрастват само за 3-4 години до компании с капитализация за милиарди. Като добра формула за наваксване на това темпо той препоръча: „Едно от важните неща, които бизнес лидерите трябва да предприемат е да се освободят от унаследеното мислене.” Това според него е и практичен подход българският бизнес да увеличи глобалната си конкурентоспособност. Не само знанията, но и уменията ще са от все по-голямо значение за икономическото развитие на местно и глобално ниво, коментира още той. Евродепутатът Мария Габриел подкрепи прогнозата му с пример, че 70 млн. души в ЕС нямат никакви дигитални умения, което възпрепятства и достъпа им до трудовия пазар. Затова и овладяването на тези умения е сред новите приоритетни общи политики на ЕК.

Политическите заплахи за следващата година, които ще окажат влияние на бизнес средата и икономиката са служебните правителства, които се задават, а те най-вероятно ще бъдат поне две, посочи на свой ред Красен Станчев, председател на УС на Института за пазарна икономика.   . Привидно, те служат като временен фискален стабилизатор, но във времена на предсрочни избори служебните кабинети отбелязват около 0,5% ръст на безсмислени харчове, което води и до спад на БВП, заяви той и обобщи, че като цяло в годините с избори се наблюдава грешна философия на управление на публичните. В такива периоди възникват и опити за „превземане на стойност” от различни субекти в политиката и правораздаването, като в такива опити губим между 100-200 млн. лева годишно, алармира Красен Станчев.

Достъпът до финансиране е един от ключовите проблеми да се случва и прави повече бизнес в България, коментира Кирил Величков, ръководител на управление „Европейски проекти и финансови институции" в СИБАНК. Добра новина е, че е взето решение средствата по плана Юнкер да бъдат удвоени като до 2020 година целият европейски бизнес ще разполага с до 630 млр. евро. Шансовете на България да участва в усвояването на тези средства са много добри, тъй като за разлика от други европейски държави пазарът у нас не възприема този род инструменти като непопулярна екзотика, отбеляза той.

Повече прозрачност и стабилност в банковата среда можем да очакваме догодина, прогнозира на свой ред Димитрина Захаринова, управляващ съдружник на специализираното одиторско предприятие „Захаринова и партньори“, която представи ефектите за бизнеса от промените в Закона за одита.

Българската икономика е изцяло доминирана от Еврозоната, а новините оттам не са добри , предупреди Даниела Бобева, доцент в Института за икономически изследвания на БАН и преподавател по финанси и международна икономика в УНСС.  

Открояващите се отсега тенденции са забавяне на икономическия ръст в Еврозоната, забавяне на икономиката на Германия и Холандия, което означава, че не би трябвало да очакваме ръст на чуждестранни инвестиции, подчерта тя.

Не изглеждат толкова зле нещата ако погледнем обаче цените на пазарите за догодина, коментира още доц. Бобева и посочи като положителни  трендове ръст на цените на храните, стабилизиране на цените на горивата и ръст на цената на медта. България е отличният ученик в Европа по нейно мнение, защото 20 години икономиката на страната е стабилна във времена кризи от всякакво естество и вече 8 години стриктно покрива критериите от Маастрихт. Дължим тази стабилност най-вече на валутния борд и през него написахме съвременен учебник по успешна икономика, а Европа продължава да прилага двоен стандарт и да не ни третира като равностойна в икономическо отношение, отбеляза тя. В трудната 2017 година да се възползваме от посоката на вятъра, препоръча доц. Бобева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ