нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

3000 лв. глоба за шофьор заради клевета за поискан подкуп

3000 лева трябва да плати шофьор за набеждаване на пътен полицай в искане на подкуп. Дело е заведено от катаджията, а решението е потвърдено на две инстанции, предаде Дарик. 

Шофьорът е от силистренското село Полковни Таслаково. Той бил в село Браничево на 7 декември 2017 година, където спрял пред магазин. Докато чакал спътниците си, решил да премести колата, но не сложил колан. Докато маневрирал бил забелязан от полицаи, които му направили проверка. Катаджията обяснил на шофьора, че управлява автомобил без предпазен колан и му поискал документите.

Последвала кратка разправия, но в крайна сметка бил написан акт за провинението. В графата за възражения обаче шофьорът написал; “Господин Кирилов ме спря по време на паркиране и ме каза че ще ме пусне ако ме дадем двадесет лева ще те пусна”.

Това възражение обаче довело до проверка в ОДМВР – Шумен. Разпитали всички свидетели, но никой не потвърдил, че полицаят е искал подкуп. В крайна сметка станало ясно, че възражението било написано от шофьора в момент на яд.

Униформеният обаче потърсил правата си в съда в Нови пазар, където магистратите признали шофьора за виновен в това, че чрез вписване на възражението в акта е разгласил за полицая позорни обстоятелства, като клеветата била нанесена публично и на длъжностно лице по повод изпълнение на службата му.

Затова била наложена глоба от 1000 лева и присъдил още 2000 лева обезщетение за полицая. 

още от България