Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

460 са вече болните от морбили у нас, на 6 място сме в Европа по заразени

Снимка: Shutterstock

София – град и София окръг в момента държат "палмата на първенството" по брой болни от морбили, съответно със 124 и 165 болни, стана ясно на семинар в Старосел, с участието на специалисти по заразни и паразитни болести, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина. В момента България е на 6 място по брой болни от морбили в Европа с 460 болни. 76% от заразените у нас са ромски деца, съобщи доц. Ангел Кунчев, Главен държавен инспектор. Само миналата година 65 хил. деца са починали от зараата в цял свят. Рано или късно това ще се случи и у нас, и ние ще дадем жертви, предупреди доц. Кунчев.

В едно от първите възникнали у нас огнища на заразата – Благоевград, болните към момента са 136 като тенднцията е към намаляване. Епидемията от морбили у нас, пламнала миналата година именно в този регион, е била внесена от Македония, която тези дни обяви официално и национална епидемия, с над 1000 болни към днешна дата. Македонско семейство дошло на ски в Банско и след няколко дни едно от децата им се разболяло. То е било настанено в болницата в Разлог, където обаче не са били спазени нужните противоепидемични мерки, в резултат на което избухна взривът на първото огнище от морбили в детското отделение на болницата в Разлог, при който се разболяха 16 деца

Абсолютно не отговарят на истината появилите се твърдения, че сред болните има и ваксинирани деца, заяви още доц. Кунчев. Става въпрос за недобросъвестни практики лични лекари да отчитат като поставени ваксини, които реално не са били направени. Последни изследвания на терен доказват това. Взети са проби от 22 болни деца в Самоков, които са отчетени като имунизирани с комбинираната ваксина, включваща и защита срещу морбили. При 21 деца е установено, че няма наличие на никакви антитела срещу заболяванията, включени във ваксината, което означава, че тя изобщо не е била поставяна, каза доц. Ангел Кунчев. Повече няма да се правят компромиси с такива лекари и ще се прилагат възможно най-строгите мерки, включително с отнемане на лекарски права и наказателно преследване, предупреди той.

Поставянето на ваксина е единствената сигурна защита срещу болестта, а у нас се внася най-качествената ваксина, гарантираха специалистите епидемиолози. Имунизационният обхват у нас с 2 дози ваксина срещу морбили през 2017 г. - е бил малко над 91%, докато в повечето европейски страни е 90% и под 90%, което обяснява до голяма степен ситуацията към момента с върлуване на заразата на континента. Основните фактори, влияещи върху поостигането на нужния обхват от задължителни ваксини, са главно антиваксърските настроения и липсата на адекватен алгоритъм за противодействие, коментира д-р Теодора Тодорова, директор Дирекция „Здравен контрол“ към МЗ.

„Ваксините в Америка не са задължителни“ е един от най-често спряганите аргументи на антиваксърите. В редица страни наистина ваксините не са задължителни, но едновременно с това е в сила забрана такива деца да посещават детски заведения, коментира адвокат Мария Шаркова. В последно време именно във връзка с епидемията от морбили, все по-често се наблюдава преминаване от препоръчителен към задължителен режим на ваксиниране, което означава, че държавите безусловно поставят правото на живот над правото на избор на родителите например дали да ваксинират децата си, посочи тя.

На европейско ниво е поставена цел до 2020 г. да се постигне 95% покритие на населението с ваксинации срещу морбили. Предстои да се възстановят и редовните контролни проверки дали наистина са извършени отчитаните ваксинации.

още от България