нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

АЕЖ и СЕМ излязоха с позиции по казуса с в. „Труд“

Getty Images

Свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които да се ползват с преференциално третиране, от достъп до пресконференции, интервюта, до ползване на държавни имоти срещу символичен наем, реклами, фондове и т.н. С тази писмена позиция Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) коментира казуса между Министерството на културата и в. „Труд“, чиито офиси вчера бяха запечатани от полиция и провокираха редакцията да обяви гражданско неподчинение.

С позиция по казуса днес излезе и Съветът за електронни медии. „Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителната власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд“, коментираха от СЕМ.

Вчера АЕЖ поиска от служебния министър на културата Велислав Минеков информация кога е сключен договорът, какви са претенциите на министерството, какви са плащанията и задълженията на наемателя, кога редакцията е била поканена да освободи помещенията, които използва в момента, както и какъв е предметът на образуваното дело пред Софийския градски съд, заведено от „Труд“ срещу МК.

Асоциацията е установила, че Административен съд София-град два пъти е отхвърлила искане на наемателя на помещенията – фирма „Южен кръст 2001“ ЕООД, да спре предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на София за освобождаване на помещенията.

„Първият съдебен акт не е бил обжалван и е влязъл в сила. Следва ново искане за същото с мотива, че управителят на фирмата се е самокарантинирал заради симптоми на COVID-19 и това му пречи да търси нови офиси. И това искане е отхвърлено, тъй като на съда не са предоставени никакви потвърждаващи новото обстоятелство документи“, посочват от АЕЖ.

Собственик на „Южен кръст 2001“ ЕООД е Петьо Блъсков-син. Фирмата е сключила договора за наем с Министерството на културата, но помещенията се използват от в. „Труд“, издаван от „Труд Медиа“ ЕООД. Сключеният контракт не дава право за преотдаване на офисните площи на други фирми.

Според АЕЖ през последните години близки до властта медии получават привилегировано отношение, а „когато то бъде прекратено, обикновено се прави опит това да се представи като репресия и да се представи като заплаха за свободата на словото“.

„Само че, ако дадена медия е получавала по-благоприятни условия от държавата или от дадена община, това е точно обратното на мечтаната ненамеса на държавата в медиите“, написаха от АЕЖ.

Те препоръчаха и всяко действие на властта, свързано с медии, да е „добре преценено, да е съразмерно и да не дава основания за съмнение, че се атакува свободата на словото“.

Днес на първа страница в. „Труд“ сложи снимки на президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков, както и областния управител на София Митко Михайлов, придружени от текста „Убиват „Труд“.

още по темата
още от България