Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Белград: Важно е в София да има сръбски представител

100

Ядранка Йоксимович. Снимка: Getty Images / Guliver

Предстоящата среща на високо равнище в София е първата след тази в Солун през 2003 г., на която ще се съберат лидерите на всички страни членки на ЕС и представители на Западните Балкани. Това за нас е позитивен политически сигнал, заяви сръбският министър за европейската интеграция Ядранка Йоксимович пред Първа програма на радио Белград, цитирана от Танюг и БТА.

Темата за разширяването на ЕС не е в дневния ред на срещата, но фокусът върху Западните Балкани потвърждава, че ЕС вижда свой интерес на нашите територии, каза тя.

"Разбира се, и старите държави членки ще имат полза от разширяването, така че макар официално разширяването да не е тема, а взаимното свързване на региона на Западните Балкани, несъмнено чрез различни общи проекти, които ще бъдат финансирани отчасти със средства на ЕС, регионът ще стане по-конкурентен, по-свързан, тоест по-готов в един момент да стане част от ЕС", каза тя.

Йоксимович добави, че ще разговаря в София за нови проекти, а Сърбия със своите капацитети и досегашни постижения е показала, че е един от най-отговорните партньори.

На въпрос как ще се постави Сърбия, когато стане дума за Косово, министърът каза, че Сърбия не бяга от тази тема, но фокусът е върху свързването.

"Въпросът е комплексен, но успяхме от терена на буквално невъзможната ситуация да се върнем на терена на възможните решения, които ще бъдат повече или по-малко добри и за нас, а и за другата страна", подчерта тя.

Министър Йоксимович заяви, че е важно на срещата в София да има сръбски представители, за да представят позициите си по всички въпроси.

още от България
18
Петък
Януари