Затвори

Белград: Важно е в София да има сръбски представител

Ядранка Йоксимович. Снимка: Getty Images / Guliver

Предстоящата среща на високо равнище в София е първата след тази в Солун през 2003 г., на която ще се съберат лидерите на всички страни членки на ЕС и представители на Западните Балкани. Това за нас е позитивен политически сигнал, заяви сръбският министър за европейската интеграция Ядранка Йоксимович пред Първа програма на радио Белград, цитирана от Танюг и БТА.

Темата за разширяването на ЕС не е в дневния ред на срещата, но фокусът върху Западните Балкани потвърждава, че ЕС вижда свой интерес на нашите територии, каза тя.

"Разбира се, и старите държави членки ще имат полза от разширяването, така че макар официално разширяването да не е тема, а взаимното свързване на региона на Западните Балкани, несъмнено чрез различни общи проекти, които ще бъдат финансирани отчасти със средства на ЕС, регионът ще стане по-конкурентен, по-свързан, тоест по-готов в един момент да стане част от ЕС", каза тя.

Йоксимович добави, че ще разговаря в София за нови проекти, а Сърбия със своите капацитети и досегашни постижения е показала, че е един от най-отговорните партньори.

На въпрос как ще се постави Сърбия, когато стане дума за Косово, министърът каза, че Сърбия не бяга от тази тема, но фокусът е върху свързването.

"Въпросът е комплексен, но успяхме от терена на буквално невъзможната ситуация да се върнем на терена на възможните решения, които ще бъдат повече или по-малко добри и за нас, а и за другата страна", подчерта тя.

Министър Йоксимович заяви, че е важно на срещата в София да има сръбски представители, за да представят позициите си по всички въпроси.

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Samsung Flip позволява лесно споделяне, известяване, придвижване и дори търсене, а освен това дава възможност множество потребители да създават съдържание в едно и също време.

Димитър Димитров е основател на бизнеса и търговската марка Secdoor. Автор на редица високоефективни технически изобретения и полезни модели в областта на индустрията, получили международни патенти и сериозно световно признание. Мениджър с 25-годишен управленски опит.

Изискан и просторен - лоби барът на хотела

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Pixabay

Валутен калкулатор

Валутен курс за 23.05.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 23.05.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68635
0.592997
CNY
10
2.61485
3.82431
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.22372
0.449697
RUB
100
2.7065
36.9481
USD
1
1.67051
0.59862