нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бивш данъчен задържан за изчезналите милиони за магистрала "Хемус"

Shutterstock

Мъжът на 42 години, който беше задържан и обвинен в пране на пари във връзка със строителството на магистрала „Хемус“, е бивш данъчен служител.

Той е сочен като човека, получил изтеглените в брой от банки милиони левове от злоупотреби около строежа на магистралата, съобщава БНР.

Мъжът с инициали Б.К. е задържан по разследване на ГДБОП. Прокуратурата ще иска от Софийския градски съд да го остави за постоянно в ареста.

За случая първо съобщиха от МВР, а по-късно от Софийската градска прокуратурата обясниха, че мъжът е набирал и убеждавал различни хора да станат фиктивни управители на мрежа от фирми. По техните сметки са били преведени част от парите, предназначени за Лот-5 от АМ „Хемус“.

Мъжът лично е придружавал фиктивните управители при тегленията и така е успял в периода юни-септември 2020 година с 52 транша да изтегли над 53 милиона, уточняват още от държавното обвинение.

Според службите средствата са били изтеглени в брой от подставени лица, част от които клошари и малоимотни хора.

При представяне на схемата за злоупотреби преди време от МВР обясниха, че част от средствата са били теглени в чували и носени на неизвестен, към онзи момент, човек. 

Задържаният е задържан за 72 часа в ареста на столично РПУ.

още от България