нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България отбелязва 112-годишнината от Независимостта

С чествания в цялата страна България отбелязва 112-годишнината от обявяването на Независимостта.

Традиционно център на тържествата е Велико Търново. На 22 септември 1908 г. княз Фердинанд, министър-председателят Александър Малинов и други държавници се отправят към църквата „Св. 40 мъченици“ в града, където прочитат и подписват манифеста, с който официално е отхвърлена зависимостта от Османската империя. Манифестът е написан от Малинов на гара Две могили, една от спирките за почивка по пътя към старата столица.

Тържествена света литургия бе отслужена в „Св. 40 мъченици“. Пред храма е строена представителна рота, която очаква освещаването на бойните знамена, информира bTV. По-късно шествието ще се оправи към крепостта „Царевец“, където ще бъде издигнат българският трибагреник. Там, пред централния вход, около час по-рано ротата на НВУ „Васил Левски“ направи празнична демонстрация.

Сред гостите на днешното събитие са председателят на Младежи ГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев, членове на младежката структура от цялата страна, депутати от ГЕРБ, заместник-министърът на младежта и спорта Николай Павлов, кметът на Велико Търново Даниел Панов, представители на  местната власт, както и много граждани, съобщи „24 часа“.

Проверка-заря с участието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е от 19:30 ч. на площад „Цар Асен Първи“. „Нека помислим за постигнатото от България през последните 112 години и отпразнуваме в сърцата и душите си безценното дело на строителите на Съвременна България“, написа Караянчева в профила си в социалната мрежа Facebook днес.

В Пловдив днес се очаква празнична церемония на площад „22 септември“. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметната плоча на Александър Малинов, информира БНР.

С богата празнична програма Ямбол ще отбележи годишнината от обявяването на Независимостта. В честванията на община Тунджа ще се включи и президентът Румен Радев.

Честванията в Сливен ще започнат с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. Церемонията ще се състои от 11:00 ч. при съблюдаване на противоепидемичните мерки, а в 18:00 ч. ще се състои фолклорен концерт „Отново заедно“ на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен. 

още от България