нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България се присъединява към програмата "Чиста мрежа" на САЩ

Американският заместник-държавен секретар Кийт Крак проведе трети за тази година разговор с Борисов в Министерски съвет днес

САЩ са готови да подпишат декларация за разбирателство с България в областта на сигурността на 5G мрежата. Това съобщи американският заместник-държавния секретар по икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крак пред журналисти в резиденцията на посланик Херо Мустафа. По думите му това ще бъде историческа декларация между двете страни и тя ще докаже увеличаващото доверие между двете страни.

Декларацията ще регламентира защитата от рисковете с незащитени 5G мрежи, уточни Крак. Освен тя ще гарантира "чиста мрежа, която е жизненоважна за националната сигурност, икономическия просперитет и стабилността в региона", допълни той. На практика, подобно споразумение означава, че и трите мобилни оператори в България ще си сътрудничат с доверени доставчици, т.е. няма да работят с китайските Хуавей и ZTE.

Кийт Крак посочи, че България ще се присъедини към държавите в НАТО, които вече членуват в т. нар. "чиста мрежа". Освен това страната ни се присъединява към използването на "чиста мрежа" и като член на Европейския съюз и инициативата "Три морета". Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G мрежата с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

"Чистата мрежа", освен 5G, покрива всичко от електрическите мрежи до автомономните превозни средства, облачните услуги и други. Тя е всеобхватен подход за решаване на проблемите с поверителността на данните. Според него трябва да се има доверие на мрежата и това е начин да се привличат нови инвеститори. Това ще подпомогне и за увеличаването на американските инвеститори в България.

На въпрос дали санкциите за инвеститорите на газопровода "Турски поток" ще повлияят на България, Кийт Крак отговори, че почти всички страни от този проект са поставени в зависимост от Русия. Той добави, че почти всички страни от инициативата "Три морета", с изключение на Австрия", са зависими от Русия.

Премиерът Борисов и Крак проведоха днес среща в рамките на посещението на американския заместник-държавен секретар у нас. Това е третият разговор между двамата само през настоящата година, което е още един израз на засиленото сътрудничество между България и САЩ след посещението на министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон през ноември 2019-а, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Българският министър-председател и американският заместник-държавен секретар са единни в позицията, че 5G ще се превърне в инфраструктурата за свързаност, която ще бъде ключова за всички сектори на обществото като електронното здравеопазване, интелигентни енергийни мрежи, транспорт и мобилност. 5G мрежите са бъдещият гръбнак на нашите все по-цифровизирани икономики и общества, бе подчертано още в хода на срещата. Затова Европейският съюз и НАТО си партнират в областта на 5G с цел гарантиране надеждността на инфраструктурата и веригата на доставки.

Друг акцент в разговора е бил партньорството в сигурността и отбраната, които са сред ключовите измерения на двустранните отношения. „Придобиването на изтребители F-16 Block 70 е важна стъпка напред в модернизацията на българските Военновъздушни сили“, изтъкна премиерът Борисов. Той бе категоричен, че проектите за модернизация на ВВС ще осигурят и условия за индустриално сътрудничество, което ще допринесе за дългосрочното икономическо развитие на България и за конкурентоспособността на страната ни.

„САЩ са важен стратегически партньор на България в областта на енергетиката“, отбеляза още министър-председателят Бойко Борисов. В този контекст през юни 2020 г. американската страна предложи подписването на двустранен Меморандум за стратегическото сътрудничество в областта на ядрената енергия за граждански цели. „Насърчаване на това партньорство е още един ключов елемент към преминаване към нисковъглеродна икономика“, заяви Бойко Борисов.

По време на срещата е дадена висока оценка на изработването на знакови документи в приоритетни сфери за България и САЩ, които ще бъдат подписани. А вчера, премиерът Бойко Борисов обсъди с помощник държавния секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър стратегическото партньорство между двете страни

още от България