Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов: С новите изтребители ще пазим и Северна Македония

Снимка от официалния профил на Бойко Борисов във Facebook. 

Бойко Борисов и Зоран Заев са се договорили когато България придобие новите си изстребители, да пази и въздушното пространство на Северна Македония. Това сподели самият Борисов докато днес наблюдава тактическите занятия "Ответен удар – 2019 г." (Strike Back 2019) на полигона "Ново село" заедно с военния министър Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

В България всички идват на учение. Имаме надеждна техника, която модернизираме и окомплектоваме това, което през годините е разрушено. Базата в "Ново село" е прекрасно съоръжение, коментира премиерът.

"Ученията тук продължават цяло лято, а през последните години се отделят толкова средства за отбрана, колкото не са предвиждани години наред", допълни още той пред журналисти и подчерта, че Strike Back 2019 се ръководи само от български офицери. 

"Всяка година сме предвидили средства за модернизация и каквито цели сме си поставили с министъра на отбраната – продължаваме да ги изпълняваме", каза от своя страна началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

В тактическото учение с бойни стрелби ответен удар тази година се включиха над 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ. 

Военнослужещите от Въоръжените сили на България бяха над 600 от 38-ми механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион от 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС.

В учението се включиха и 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ - една механизирана рота, Албания - един пехотен взвод, Северна Македония-един пехотен взвод и танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция.

 

 

още от България