Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Четирима министри дават показания по делото за бартера с ваксините

63

Снимка: Shutterstock

Четирима министри от кабинета "Борисов 2" се явиха за показания в специализирания съд днес по делото за бартера с ваксини от Турция срещу бившия здравен министър Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и още трима.

Томислав Дончев, Владислав Горанов, Ивайло Московски и Божидар Лукарски са призовани като свидетели по делото за договора, сключен за доставка на ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф" с обвинение, че така е била нанесена щета за бюджета за над 300 млн. лв. Призовани за днешното заседание бяха и Бойко Борисов, който е помолил писмено за отлагане на изслушването на друга дата поради служебен ангажимент, Меглена Кунева и посланикът ни в Холандия Румен Александров. Техните разпити също ще бъдат на друга дата.

Първи пред съда говори Томислав Дончев, който потвърди, че на 28 май 2015 г. е подписал неприсъствено решение, уредено в правилника на Министерския съвет, за дарение на ваксини между България и Турция. Той обясни процедурата за взимане на  т.нар."неприсъствено решение" от страна на МС и посочи, че щом е подписал решението за ваксините, значи не е открил нищо смущаващо в документите към него. Вицепремиерът коментира още, че такива решения се взимат рядко и при спешност.

"С това решение се урежда снабдяването на българското население с ваксини. Знам, че имаше проблемна ситуация и се обсъждаха мерки за нея", каза Дончев и посочи, че според него споразумението за дарение е било решението на проблема през 2015 г.

Един от подсъдимите, Адам Персенски се намеси в разпита на вицепремиера като цитира част от обвинителния акт срещу него, в която се казва, че целта на споразумението била да набави облага на Министерството на здравеопазването на Турция, и попита Дончев дали се срамува. 

Съдът обаче не допусна въпроса.  След Дончев показания даде и Божидар Лукарски, който бе министър на икономиката в предишното правителство.

"Това решение на Министерския съвет е по процедура "акт на подпис". В практиката на правителството има такива десетки решения", обясни и той Лукарски.  Показанията на Владислав Горанов и Ивайло Московски са в ход. Очаквайте подробности

още от България
20
Понеделник
Май