нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ден 34: Палатковите лагери и исканията остават

Снимка Мениджър нюз

Протестите в София и други градове продължават. Блокирани са възлови кръстовища в центъра на столицата - Орлов мост, подходът към булевард „Цар Освободител“ до президенството и булевард „Княз Ал. Дондуков“ пред Министерския съвет, предава БНР.

Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството и на главния прокурор. 

Организаторите на протеста от „отровното трио“  опровергаха появилите се в социалните мрежи твърдения, че ще се откажат от барикадите. Те заявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение, а напротив - ще насърчават всички негови прояви.  По-късно организаторите обявиха общонационален митинг в четвъртък, както и заплашиха, че ще блокират сградата на НС, където трябва да се проведе извънредно пленарно заседание.

Традиционно около 19:00 часа недоволните от властта започват да се събират в района на президентството и Министерския съвет. Около 20:30 часа към сградата на Министерския съвет отново полетяха домати, яйца и зелени бонбони. Протестът преминава под наслова „Пл. Независимост е нашата Шипка“.  Към 21:15 часа протестиращите се отправиха на традиционното си шествие към Орлов мост.

На Орлов мост ситуацията е спокойна. Протестиращите са осигурили коридор за свободно преминаване на линейки.

Кръстовището при ректората на Софийския университет отново е блокирано.

В ход е подписка в подкрепа на исканията на протеста, като по последните данни събраните подписи са около 1400. Протестиращите обясниха, че подписката е в отговор на внесената в Съдебната палата подписка срещу блокадата на кръстовищата в столицата.

Протестите в другите градове на страната също продължават. Във Варна 7 линии на градския транспорт са с променен маршрут заради палатковия лагер пред сградата на общината. Протестиращите блокираха бул. "Мария-Луиза". Протестът в Морската столица тази вечер ще премине с шествие под звуците на музика, информира БНТ.

Демонстрации има и в Пловдив, като протестиращите се събраха в 19:00 часа пред сградата на общината. По централната главна пешеходна зона върви шествие, което ще стигне до площад „Джумаята”, преди да се върне в началата си точка.

В Бургас недоволните от властта изрисуваха площада пред сградата на общината с тебешири. След това протестиращите потеглиха на традиционно шествие по централната пешеходна улица в морския град.

 За втори път протестно автошествие се организира в Плевен, като участниците в него преминаха през централните улици и кварталите на града с развети знамена и звукови сигнали.

В Благоевград се разрасна скандал с озвучителна техника, използвана за протестите. В социалните мрежи се появи клип, показващ как протестиращи от града прибират в сградата на общината озвучителна техника и знамена след протест.

Видеото е заснето от Александър Петков, който беше кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ. Той пита кмета Румен Томов каква е неговата роля в организацията на протестите, финансира ли ги, как е регламентиран достъпът до сградата на общината след работно време и защо тя се ползва за склад от протестиращите, както и дали има решение на Общинския съвет за това

Протестиращият от видеото Калоян Ханджийски, водач на групата "Свободни демократи" в Общинския съвет, заяви пред БНТ, че техниката и знамената са прибрани инцидентно заради проливен дъжд, след проявено разбиране от страна на охраната. Той отрече кметът на Благоевград да има каквато и да е връзка с организацията и провеждането на демонстрациите.

още от България